De oogstjaren 2015 tot en met 2023 (de kronieken van 9 jaar plukervaring): 'Een impressie van een uit de hand gelopen passie'

Wijn maken is voor velen een droom. Zeker wanneer je wijn ziet als een symbiose van menselijke kunst, een epicuristische levenshouding en een complete betrokkenheid met de natuur. Wanneer je uiteindelijk je eigen resultaat in het glas kunt appreciëren met vrienden, dan krijgt alles een surrealistisch effect. De schoonheid van wijnbouw krijgt op deze manier een idyllisch kantje. Maar alles heeft ook een keerzijde. Wijn maken is hard labeur en wijnbouw vergt veel van een mens. De natuur is soms genadeloos hard. Het idyllisch kantje is soms ver te zoeken. Vooral wanneer je de ambitie hebt om tapwijnen te maken en de kwalitatieve lat zeer hoog te leggen, wordt de uitdaging steeds moeilijker. Voeg daarbij de uitgesproken wil om met respect met de natuur om te gaan om aldus biologische wijnen te produceren, dan weet je dat je niet kiest voor de gemakkelijkste weg.

Françoise en ikzelf zijn 20 jaar geleden in zo'n wijnavontuur gestapt, niets vermoedend voor hetgeen op ons af kwam. Met vallen en opstaan, maar vooral door de onvoorwaardelijke vriendschap met Jérémy Onde, zijn we erin geslaagd iets op poten te zetten die mag gezien worden, maar vooral dat mag geproefd worden. Clos des Frères en Domaines les Ondines behoren nu tot de vaste waarde in de appellatie van Vacqueyras. Het is altijd leuk om even stil te staan bij het leven van een wijnbouwer. Hoewel het uitermate belangrijk is gans het jaar door bezig te zijn met de sanitaire toestand van de wijngaarden, blijft de pluk en het vinificatiemoment, toch de meest cruciale periode van het jaar. Op dat tijdstip van het jaar kan een volledig oogst tot geweldige resultaten leiden, maar ook compleet om zeep gaan. De natuur is op dat vlak onverbiddelijk. De stress van de maanden september en oktober in de zuidelijke Rhöne is dan te snijden. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om deze belevenissen tussen de vermoeidheid van het moment bij te houden. Velen hebben deze al kunnen lezen via de sociale media of mijn website. Een bundeling tot een geheel is er nooit van gekomen. Hierna kunt u onze plukemoties van de voorbije acht jaar eigen maken. Want wijn is niet zomaar een drankje tegen de dorst. Veel leesgenot !

De diverse plukverslagen kan je hieronder lezen in het flipbook, maar ook downloaden als PDF, printen of per jaar individueel nalezen in de individuele verslagen hieronder.

 


Wijnjaar 2024: het jaar van de bevrijding

Het wijnjaar 2024 in Frankrijk wordt geen eenduidig verhaal. De regen en grote vochtigheid doorheen het jaar, zelfs tot in de pluk, zal in sommige wijnregio’s zijn sporen nalaten. Maar het millésime 2024 wordt in Vacqueyras een verrassing. Mijn grote opgetogenheid over een superjaar in de Rhône moet ik sterk nuanceren. Een kort bezoek bij Rodolphe de Pins (Baron de Montfaucon) heeft mij geleerd dat aan de overkant van de Rhône de meeldauw zwaar heeft toegeslagen en dat de oogst zwaar tegenvalt.

Lees meer »

Wijnjaar 2023: het jaar van de opluchting

Tijden kunnen veranderen. In mijn geval nogal ingrijpend. Toen ik op 31 december 2022 met heel veel spijt en onvoldoening in stilte een punt zette achter mijn professionele droom, liep mijn hoofd vol van verwarring en frustratie. Het loslaten van een zelf gecreëerd sociaal verhaal die met niets te vergelijken valt in Vlaanderen, is moeilijker dan verwacht. Na bijna 40 jaar is het vuur van mijn vrij en sociaal ondernemerschap nog niet uitgedoofd en brand mijn visionaire sociale ambitie verder.

Lees meer »

Wijnjaar 2022: een jaar vol wendingen en extremen

Gent, 7 september 2022: de zenuwen gieren door mijn lijf. Ik moest al meer dan 14 dagen in Sarrians zijn. Ik kan niet weg en zit professioneel vast met talrijke belangrijke verplichtingen, die door omstandigheden allemaal in de laatste week van augustus en in de eerste week van september in mijn agenda zijn geforceerd.

Lees meer »

Wijnjaar 2021: Belle année catastrophique

Het is een verwarrende periode. Door de klimatologische omstandigheden (waarover later meer) is de pluk veel later dan voorzien. Het kwam mij goed uit. Op het thuisfront is het professioneel behoorlijk heftig en de vormgeving van i-mens vergt enorm veel energie. Hoe mooi en vooruitstrevend het i-mens-verhaal ook mag zijn, het blijft een onwaarschijnlijke krachtoefening om 12 verschillende bedrijven tot één geheel te laten versmelten, zonder dat de klanten er enig nadeel mogen van ondervinden.

Lees meer »

Wijnjaar 2020: ‘In anno futuro’

Het moet gezegd: het beklijvend jaar 2020 zal eeuwig aan mijn ribben blijven plakken. Ik wil het zelfs niet eens hebben over de coronatoestanden die mijn professioneel leven behoorlijk overhoop hebben gehaald. Het covidbad waarin ik ben getuimeld was dermate impacterend, dat het nu geen plaats mag krijgen in een wijnverslag. Het is genoeg geweest. Neen, 2020 is op vele andere vlakken een ongezien jaar voor ons gebleken.

Lees meer »

Wijnjaar 2019: Doordrongen door een immens optimisme

Het is nu maandag 30 september. Onze laatste druiven zijn binnen. De pluk is afgelopen en een glaasje champagne doet de vermoeidheid vergeten. Ik ben om 7u opgestaan met de bedoeling de laatste druiven van millésime 2019 feestelijk in de caveau te verwerken, maar juist op dat moment flipperde mijn gsm nerveus van de verschillende berichten met de melding dat we een nieuwe Vlaamse Regering hadden.

Lees meer »

Wijnjaar 2018: Annus Horribilis

De winter in Sarrians was eerder zacht te noemen, waarbij het zeer droge jaar 2017 zijn verlengde dreigde te krijgen. Droogte was de grote angst van alle fruittelers in het zuiden van Frankrijk en was ook het eerste gesprekstof onder de wijnbouwers. Door deze droogte en de zachte winter, was het ook een bijzonder slecht truffeljaar. Tot eind maart had het amper geregend. Tot ieders verbazing is dit volledig gekeerd in de maand mei en juni. Enorme stortregens hebben de streek overvloedig bevloeid. In deze twee maanden is er meer regen gevallen dan in het volledig jaar 2017 (zo’n 600ml). De wijnbouwers haalden opgelucht adem en de waterhuishouding was weer in orde gekomen. Maar het bleef regenen. En wat erger was: de mistral bleef weg en de temperaturen werden alsmaar hoger.

Lees meer »

Wijnjaar 2017: het jaar van de twijfel

Het wijnjaar 2017 was ongetwijfeld een jaar vol verrassingen, uitdagingen en twijfels. Maar ondanks alles leverde het ook prachtige wijnen op die de herinnering aan dit complexe jaar levend zullen houden. Laten we eens terugblikken op dit bijzondere wijnjaar:

Lees meer »

Wijnjaar 2016: een jaar met grootse verwachtingen

Aangekomen in het weekend van 10 september, ben ik onmiddellijk naar de caveau gegaan om de stand van zaken op te nemen. De hectiek was alom. In de gekende chaotische stijl van Jérémy, is hij de laatste vier dagen dermate te keer gegaan, dat zowat alle witte druiven geplukt waren en bijna 60% van de syrahs. Ook alle druiven voor de roséwijnen waren zo goed als binnen. Ook de mooie muscats van de Beaumes de Venise zijn binnen en liggen te rijpen op het domein La Pigade (en lijkt hetzelfde niveau te halen als in 2015). Nog niets was in fermentatie gegaan, behalve de rosés. Zijn nieuwe caviste Estelle wist niet waar eerst lopen. De toon was gezet en ’s anderdaags draaide ik op volle toeren mee van 6 uur ‘s morgens tot ’s avonds laat.

Lees meer »

Wijnjaar 2015: Een wijnjaar met veel emoties en superkwaliteit

Zelden werd een wijnjaar voor wat mij betreft zo catastrofaal aangevat als in 2015. Ondanks het feit dat alles aanwezig was om er iets unieks van te maken, zijn er verschillende stoorzenders opgedoken waardoor 2015 behoorlijk ging lijken op een anno horibilis. We hadden immers in 2014 grootste plannen gemaakt om van het millésime 2015 iets uitzonderlijks te maken zowel op als naast de wijngaard. Vooreerst schoot een nieuw journalistiek project uit de startblokken. Samen met Etienne Van Steenberghe had ik een nieuwe ‘format’ uitgewerkt voor een nieuw wijnboek onder de uitdagende titel ‘De parels van de Grenache’.

Lees meer »

Wijnjaar 2014: Een verhaal van veel hoogtes en een paar laagtes

Een week verder en nu pas de tijd gevonden om mijn eerste overpeinzingen over dit millésimes neer te schrijven. De enige reden van deze laattijdige ingeving is het omslaan van het weer, waardoor de vlucht van het wijnveld naar de laptop een noodgedwongen handeling werd. In de verte hoor ik het gedonder op mij afkomen, terwijl de bliksemschichten ergens 100km ten zuiden van ons de wijngaarden van de Languedoc aan het neersabelen zijn. Het grote aangekondigd onweer is ons andermaal gespaard gebleven en heeft zich in alle hevigheid verderop genesteld. Enkel wat zachte regen om 17u was de uitloper van de eerste regendag in Vacqueyras. Het was tot nu toe indrukwekkend mooi geweest.

Lees meer »

2013: De Clos des Frèr[es] 2012 wordt indrukwekkend lekker

Na meer dan een jaar rijping op cuve en barriques was het tijd om op maandagavond 23 september 2013 de definitieve blend van de Clos 2012 vast te leggen. De basis was reeds indrukwekkend lekker en werd reeds door Revue des Vins de France als bijzonder geslaagd geselecteerd in Vacqueyras. Dus veel extra moest deze blend niet krijgen.  De basis bestond uit 92% grenache en 8% syrah, die we voor het eerst bewust samen hebben gevinifieerd. Daarenboven hebben we de syrah niet ontrist, terwijl we dit wel bij de grenache hebben gedaan. Deze specifieke perceel gebonden vinificatie was nieuw en heeft een zeer rijk effect gehad op de wijn. Dit experiment zullen zeker doortrekken in 2013.

Lees meer »

Wijnjaar 2013: Onwaarschijnlijk late oogst - Elke druif zal tellen

Onwaarschijnlijk laat en in het bestaan van onze jaarlijkse plukkroniek nog nooit gebeurd. Het feit dat er nog niets werd neergeschreven in functie van de lopende vinologische activiteiten, heeft alles te maken met het feit dat er amper vinilogische activiteiten waren. De natuur heeft zo zijn fratsen. De mens heeft zo zijn onwetendheden. Nu zit ik ongeschoren in Gent met een frustratie van hier tot in Tokio. Ik heb mijn lievelingsdruifjes voor het eerst in mijn vinologisch bestaan niet kunnen plukken. Er moet worden teruggekeerd!

Lees meer »

2012: de geboorte en de botteling van de Clos des Frèr[es] 2011

Donderdagavond 27/09/2011 hebben we de ultieme degustatiemeeting georganiseerd om de assemblage van Clos des Frères 2011 vast te leggen. We hebben deze krachtproef met vier mensen gedaan (Jérémy, Françoise en ikzelf en Frederic, onze nieuwe cavist). Het werd een zeer moeilijke oefening. Van 19u30u tot 22u30 werd intens geproefd, gediscussieerd en vergeleken. Voor het eerst in onze intense vriendschappelijke twaalfjarige samenwerking, waren Jérémy en ik het niet eens over de ware aard van Clos 2011. Jérémy wou er meer syrah in, terwijl ik op de rem stond. Opmerkelijk, want ook ik dacht eerder dat de rol van syrah groot zou worden voor dit matig grenachejaar. Maar de basis van Clos was dermate sterk, dat ik niet overtuigd was dat syrah een meerwaarde kon bieden. Uiteindelijk werd de assemblage 2011 de volgende:

Lees meer »

Wijnjaar 2012: 2012 wordt grandioos !

Met een wisselend gemoed laten wij het wijnjaar 2011 achter ons. Veel wijngaarden in de Rhône waren niet homogeen in kwaliteit. De natuur heeft ons op proef gesteld. Bij Clos des Frères was het niet anders. Sommige percelen waren prachtig, andere waren om niet aan te zien. Zware selectie tijdens de pluk was de boodschap. Het jonge perceel van 12 jaar oud achter ons huis werd gewoonweg niet geplukt.

Lees meer »

2011: de 2de witte Clos des Frères

De witte Clos des Frèr[es] 2011 is totaal anders dan de 2010 en het volume aan flessen is een derde minder dan 2010. Terwijl de 2010 nog bestond uit een assemblage van vijf edele druiven, is de 2011 een assemblage geworden van rousanne, grenache blanc en viognier. De kwaliteit van de bourboulenc en de clairette was dermate bedroevend, dat wij er gewoonweg geen wijn hebben van gemaakt. Daartegenover was de rousanne van uitzonderlijke kwaliteit en neemt hij 58% van de assemblage op zich.

Lees meer »

2011: de geboorte van de Clos des Frèr[es] 2010

Zaterdagavond 24/09/2011 ging dus de langverwachte en de zooooo belangrijke assemblage door ten huize van Jérémy. Ik had mij andermaal voorbereid op chaos om bij mezelf de kracht van zelfbeheersing te laten excelleren.  En inderdaad, niets stond klaar en bij overmaat van ramp had Jérémy de thuiswacht van zijn dochter Emma. Met een minzame nonchalance en een gemoedelijke glimlach weet Jérémy mij weer in te pakken en waren we na enkele seconden weer over wijn bezig. Uiteraard moesten we eerst een hoop vatstalen nemen en dat duurt een tijdje, gezien we een twaalftal vaten moesten testen. Samen met de basis van Clos des Frères wordt dan minutieus gemengd, geproefd, herproefd, gediscussieerd, herbegonnen, nieuwe assemblages gemaakt, opnieuw proeven, vergeleken, herproeven, etc…

Lees meer »

Wijnjaar 2011: eigenaardige klimatologische sprongen

Het wijnjaar 2011 heeft eigenaardige klimatologische sprongen gemaakt. In de lente was het in Vacqueyras (en zowat in geheel centraal Europa) bijzonder warm, alsof de zomer met drie maanden vervroegd werd. In de maand mei werden temperaturen opgemeten van meer dan 30°. Dit impliceerde dat de bloei van de wijngaard plots veel vroeger en veel sneller tot stand kwam. De ‘floraison’ kwam 14 dagen vroeger tot stand in vergelijking met normale omstandigheden.

Lees meer »

Wijnjaar 2010: het millésime 2010 wordt in de Zuidelijke Rhône grandioos!

Het voorjaar 2010 was uitzonderlijk vochtig met weeromstandigheden die nooit gezien zijn in de Vaucluse (een sneeuwstorm in januari op de garrigue met blijvende sneeuw van 1 meter hoog, zeer veel regen, koude temperaturen tot in mei, nog een sneeuwvlaag eind april). Daardoor is de natuurlijke vegetatie veel later in bloei gekomen dan normaal, zo ook de wijngaard. Het grondwaterniveau was in elk geval hoog en was dus gunstig om een hete zomer tegemoet te gaan(zeker een opsteker voor de jonge wijngaarden na het warme en droge 2009).

Lees meer »

Wijnjaar 2009: één van de betere millésimes van de de laatste 10 jaar

Het wijnjaar 2009 in de Zuidelijke Rhône is één van de betere millésimes van de laatste 10 jaar: weinig regen, heel veel zon en een prachtige septembermaand. Ondanks het feit dat een klein gedeelte van de appellatie Vacqueyras (de kant van de Dentelles) getroffen is geweest door hagelschade, is de opbrengst toch zeer gul te noemen. Dit impliceert dat we te doen hebben met zeer concentreerde volrijpe druiven. Het resultaat van de wijnen in de Zuidelijke Rhône in 2009 zijn dan ook prachtig en brengt over het algemeen zeer rijke volle bewaarwijnen. Het is zowaar een kruising tussen de wijnjaren 2005 en 2007.

Lees meer »

De wijnjaren 2001-2008: leren lopen met vallen en opstaan


2008: een grote uitdaging voor Clos des Frères

Clos des Frères 2008 is onze achste oogst en dat hebben we het echt geweten. Wanneer je een bewuste keuze maakt om biologisch te vinifieren en aldus de natuur maximaal te respecteren zowel op de wijngaard als in de wijnkelder, dan besef je dat in moeilijke klimatologische wijnjaren/omstandigheden goede wijn maken echt labeur is. 2008 is zo een jaar geweest, dan in de zuidelijke Rhône nauw aanleunt bij het oogstjaar 2002.

Lees meer »

2008: Folie des Frères met uitzonderlijk 20% Syrah

Deze Folie des Frères is een atypische wijn ten opzichte van de klassieke versies. Normaal is deze wijn gemaakt uit 100% grenache, wat nu niet het geval is. De zeer verwarrende klimatologische omstandigheden van 2008 hebben het wijnjaar in de Rhône een beetje overhoop gehaald: minder zonuren dan gemiddeld, de helft minder mistraluren dan vorig jaar, zeer vochtig, lagere gemiddelde temperaturen,..

Lees meer »

2007: Clos des Frer[es] 2007 is onze zevende oogst

Dat het wijnjaar 2007 in Frankrijk niet als het beste zal worden uitgeroepen is algemeen geweten. Maar wat minder is geweten, is het feit dat 2007 in de Rhône wel degelijk zeer mooi is geweest. Het is alsof voor de internationale wijnpers enkel Bordeaux of Bourgogne dé klimatologische referentie is voor Frankrijk. Niets is minder waar. Voor het zuiden van Frankrijk (en de zuidelijke Rhône in het bijzonder) is 2007 één van de meest interessante wijnjaren ooit. Het is wel zo dat de wijsheid en de vaardigheid van de wijnbouwer in zo een wijnjaar van doorslaggevend belang zal zijn. Wij hebben in ieder geval niets aan het toeval overgelaten en onze ‘biospirit’ meer dan ooit laten primeren. Wat maakt het millésime zo uitzonderlijk voor de Rhône?

Lees meer »

2006: Clos des Frères - explosie aan rood fruit

De 2005 werd een wijn met veel karakter en behoorlijk veel materie en tannine en zal waarschijnlijk de Clos des Frères zijn met de hoogste bewaarcapaciteit. 2005 is daarom geen gemakkelijke wijn om jong te drinken. Op dit vlak verschilt 2006 fundamenteel met het vorige millésime.

Lees meer »

2006: een atypische Folie des Frères

Deze Folie des Frères is atypisch ten opzichte van de twee vorige oogstjaren. Dit komt hoofdzakelijk door het feit dat ook hier wat syrah werd geassembleerd en dat door omstandigheden de grenache niet van een eenduidig perceel kwam. Toch zijn we erin geslaagd een bijzonder geslaagd product van deze 2006 te maken.

Lees meer »

2005: Clos des Frèr[es] in een super jaar

Clos des Frer[es] 2005 is onze vijfde oogst. Na het zeer succesvolle jaar 2004 (bronzen medaille in de tweede grootste wijnwedstrijd van Frankrijk te Macon en een stervermelding in de guide Hachette) was het niet evident om beter te doen dan het wijnjaar 2004. En toch zijn wij daarin geslaagd dankzij de hulp van moeder natuur. 2005 was op vinologisch vlak in de Rhônevallei gewoonweg uitstekend, om niet te zeggen “super”. Gelijklopend met onze groeiende kennis en onze wil om grote wijnen te maken, zijn de klimatologische omstandigheden uitermate gunstig geweest voor de wijnbouw zowat in geheel Frankrijk, maar vooral in de zuidelijke Rhône.

Lees meer »

2004: Cuvée 'S' - een houtexperiment

Wijn is voedsel voor de geest. Met dit in het achterhoofd moet je deze “S” benaderen. Deze wijn, ontstaan uit een ‘houtexperiment’, moet ons doen nadenken over de impact van hout op de wijn en vooral hoe mooi ‘zoethout’ past bij een rijpe syrah, zonder evenwel te veel aan finesse te moeten inboeten. Cuvée ‘S’ is in vele opzichten verrassend; de betekenis van de S mag je als proever zelf invullen….

Lees meer »

2004: de eerste Folie des Frères - de capriolen van de grenache druif

Om mijn lievelingsdruif onder controle te houden, moet je eerst zijn grillen kennen. 2004 was een uitstekend grenachejaar en het moment bij uitstek om te experimenteren met het grote potentieel aan fruitigheid van deze druif. In de cru Vacqueyras proberen we de grenache in al zijn fi nesse te bewaren om als delicaat steunpunt de kracht van de syrah en de vettigheid van de oude cinsault te onderbouwen. In Clos des Frères proberen we de grenache in al zijn subtiliteit te vinifi ëren, alsof we te maken hebben met de “pinot noir van het zuiden”.

Lees meer »

2004: Clos des Frèr[es] maakt furore in toprestaurants

Clos des Frèr[es] 2004 is onze vierde oogst en is opnieuw uitdagend anders geworden. Ondertussen begint onze Vacqueyras furore te maken en wordt hij reeds in meer dan 30 toprestaurants in Vlaanderen op de wijnkaart geplaatst. De vier millésimes die we tot op heden hebben gecommercialiseerd hebben veel met elkaar gemeen, maar verschillen ondanks alles toch grondig van elkaar. Vermits wij vinifiëren vanuit een biologische invalshoek en uiterst veel respect opbrengen voor de natuurlijke omgevingen, zijn onze wijnen sterk getypeerd door de micro-klimatologische omstandigheden.

Lees meer »

2003: zeer grote wijn met zeer grote bewaarcapaciteit

De cru 2003 is de derde productie van Clos des Frer[es] in Vacqueyras. De drie jaargangen die we achter de rug hebben zijn dermate verschillend, dat dit ook resulteert in drie totaal verschillende wijnen. Terwijl de cru 2001 een vlezige kracht uitstraalt en de cru 2002 charmeert in zijn speelse fruitigheid, zal de cru 2003 grote complexiteit met finesse combineren. Met fierheid kunnen nu reeds zeggen dat Cuvée J&E 2003 een zeer grote wijn wordt met grote bewaarcapaciteit.

Lees meer »

2002: heel moeilijke klimatologische omstandigheden

Daar waar de 2001 kon terugvallen op uitstekende microklimatologische omstandigheden, was 2002 een veel moeilijker jaar. Over het algemeen was er minder aantal zonuren en werd de zuidelijke Rhône tijdens de pluk overdonderd door een catastrofaal onweer (met liefst 11 doden). Het was dus zeer belangrijk assertief in te spelen op deze eigenaardige weeromstandigheden om toch een wijn te kunnen maken van een goed niveau.

Lees meer »

2001: de geboorte van Clos des Frèr[es] - een delicaat en krachtig product

Clos des Frèr[es] is tegelijkertijd een delicaat als een krachtig product. De combinatie tussen finesse en structuur werd bewust gezocht. Geen houttoets, maar edel fruiten een aromatische toets van “garrigues” en lavendel zijn de bijzondere kenmerken van deze wijn. Ondanks zijn hoge alcoholwaarde en zijn grote souplesse, beschikt deze Vacqueyraswijn over een mooie harmonie tussen zuren en tannines.

Lees meer »