De oogstjaren 2015 tot en met 2023 (de kronieken van 9 jaar plukervaring): 'Een impressie van een uit de hand gelopen passie'

Wijn maken is voor velen een droom. Zeker wanneer je wijn ziet als een symbiose van menselijke kunst, een epicuristische levenshouding en een complete betrokkenheid met de natuur. Wanneer je uiteindelijk je eigen resultaat in het glas kunt appreciëren met vrienden, dan krijgt alles een surrealistisch effect. De schoonheid van wijnbouw krijgt op deze manier een idyllisch kantje. Maar alles heeft ook een keerzijde. Wijn maken is hard labeur en wijnbouw vergt veel van een mens. De natuur is soms genadeloos hard. Het idyllisch kantje is soms ver te zoeken. Vooral wanneer je de ambitie hebt om tapwijnen te maken en de kwalitatieve lat zeer hoog te leggen, wordt de uitdaging steeds moeilijker. Voeg daarbij de uitgesproken wil om met respect met de natuur om te gaan om aldus biologische wijnen te produceren, dan weet je dat je niet kiest voor de gemakkelijkste weg.

Françoise en ikzelf zijn 20 jaar geleden in zo'n wijnavontuur gestapt, niets vermoedend voor hetgeen op ons af kwam. Met vallen en opstaan, maar vooral door de onvoorwaardelijke vriendschap met Jérémy Onde, zijn we erin geslaagd iets op poten te zetten die mag gezien worden, maar vooral dat mag geproefd worden. Clos des Frères en Domaines les Ondines behoren nu tot de vaste waarde in de appellatie van Vacqueyras. Het is altijd leuk om even stil te staan bij het leven van een wijnbouwer. Hoewel het uitermate belangrijk is gans het jaar door bezig te zijn met de sanitaire toestand van de wijngaarden, blijft de pluk en het vinificatiemoment, toch de meest cruciale periode van het jaar. Op dat tijdstip van het jaar kan een volledig oogst tot geweldige resultaten leiden, maar ook compleet om zeep gaan. De natuur is op dat vlak onverbiddelijk. De stress van de maanden september en oktober in de zuidelijke Rhöne is dan te snijden. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om deze belevenissen tussen de vermoeidheid van het moment bij te houden. Velen hebben deze al kunnen lezen via de sociale media of mijn website. Een bundeling tot een geheel is er nooit van gekomen. Hierna kunt u onze plukemoties van de voorbije acht jaar eigen maken. Want wijn is niet zomaar een drankje tegen de dorst. Veel leesgenot !

De diverse plukverslagen kan je hieronder lezen in het flipbook, maar ook downloaden als PDF, printen of per jaar individueel nalezen in de individuele verslagen hieronder.

 


Wijnjaar 2024: het jaar van de bevrijding

Het wijnjaar 2024 in Frankrijk wordt geen eenduidig verhaal. De regen en grote vochtigheid doorheen het jaar, zelfs tot in de pluk, zal in sommige wijnregio’s zijn sporen nalaten. Maar het millésime 2024 wordt in Vacqueyras een verrassing. Mijn grote opgetogenheid over een superjaar in de Rhône moet ik sterk nuanceren. Een kort bezoek bij Rodolphe de Pins (Baron de Montfaucon) heeft mij geleerd dat aan de overkant van de Rhône de meeldauw zwaar heeft toegeslagen en dat de oogst zwaar tegenvalt.

Lees meer »

Wijnjaar 2023: het jaar van de opluchting

Tijden kunnen veranderen. In mijn geval nogal ingrijpend. Toen ik op 31 december 2022 met heel veel spijt en onvoldoening in stilte een punt zette achter mijn professionele droom, liep mijn hoofd vol van verwarring en frustratie. Het loslaten van een zelf gecreëerd sociaal verhaal die met niets te vergelijken valt in Vlaanderen, is moeilijker dan verwacht. Na bijna 40 jaar is het vuur van mijn vrij en sociaal ondernemerschap nog niet uitgedoofd en brand mijn visionaire sociale ambitie verder.

Lees meer »

Wijnjaar 2022: een jaar vol wendingen en extremen

Gent, 7 september 2022: de zenuwen gieren door mijn lijf. Ik moest al meer dan 14 dagen in Sarrians zijn. Ik kan niet weg en zit professioneel vast met talrijke belangrijke verplichtingen, die door omstandigheden allemaal in de laatste week van augustus en in de eerste week van september in mijn agenda zijn geforceerd.

Lees meer »

Wijnjaar 2021: Belle année catastrophique

Het is een verwarrende periode. Door de klimatologische omstandigheden (waarover later meer) is de pluk veel later dan voorzien. Het kwam mij goed uit. Op het thuisfront is het professioneel behoorlijk heftig en de vormgeving van i-mens vergt enorm veel energie. Hoe mooi en vooruitstrevend het i-mens-verhaal ook mag zijn, het blijft een onwaarschijnlijke krachtoefening om 12 verschillende bedrijven tot één geheel te laten versmelten, zonder dat de klanten er enig nadeel mogen van ondervinden.

Lees meer »

Wijnjaar 2020: ‘In anno futuro’

Het moet gezegd: het beklijvend jaar 2020 zal eeuwig aan mijn ribben blijven plakken. Ik wil het zelfs niet eens hebben over de coronatoestanden die mijn professioneel leven behoorlijk overhoop hebben gehaald. Het covidbad waarin ik ben getuimeld was dermate impacterend, dat het nu geen plaats mag krijgen in een wijnverslag. Het is genoeg geweest. Neen, 2020 is op vele andere vlakken een ongezien jaar voor ons gebleken.

Lees meer »

Wijnjaar 2019: Doordrongen door een immens optimisme

Het is nu maandag 30 september. Onze laatste druiven zijn binnen. De pluk is afgelopen en een glaasje champagne doet de vermoeidheid vergeten. Ik ben om 7u opgestaan met de bedoeling de laatste druiven van millésime 2019 feestelijk in de caveau te verwerken, maar juist op dat moment flipperde mijn gsm nerveus van de verschillende berichten met de melding dat we een nieuwe Vlaamse Regering hadden.

Lees meer »

Wijnjaar 2018: Annus Horribilis

De winter in Sarrians was eerder zacht te noemen, waarbij het zeer droge jaar 2017 zijn verlengde dreigde te krijgen. Droogte was de grote angst van alle fruittelers in het zuiden van Frankrijk en was ook het eerste gesprekstof onder de wijnbouwers. Door deze droogte en de zachte winter, was het ook een bijzonder slecht truffeljaar. Tot eind maart had het amper geregend. Tot ieders verbazing is dit volledig gekeerd in de maand mei en juni. Enorme stortregens hebben de streek overvloedig bevloeid. In deze twee maanden is er meer regen gevallen dan in het volledig jaar 2017 (zo’n 600ml). De wijnbouwers haalden opgelucht adem en de waterhuishouding was weer in orde gekomen. Maar het bleef regenen. En wat erger was: de mistral bleef weg en de temperaturen werden alsmaar hoger.

Lees meer »

Wijnjaar 2017: het jaar van de twijfel

Het wijnjaar 2017 was ongetwijfeld een jaar vol verrassingen, uitdagingen en twijfels. Maar ondanks alles leverde het ook prachtige wijnen op die de herinnering aan dit complexe jaar levend zullen houden. Laten we eens terugblikken op dit bijzondere wijnjaar:

Lees meer »

Wijnjaar 2016: een jaar met grootse verwachtingen

Aangekomen in het weekend van 10 september, ben ik onmiddellijk naar de caveau gegaan om de stand van zaken op te nemen. De hectiek was alom. In de gekende chaotische stijl van Jérémy, is hij de laatste vier dagen dermate te keer gegaan, dat zowat alle witte druiven geplukt waren en bijna 60% van de syrahs. Ook alle druiven voor de roséwijnen waren zo goed als binnen. Ook de mooie muscats van de Beaumes de Venise zijn binnen en liggen te rijpen op het domein La Pigade (en lijkt hetzelfde niveau te halen als in 2015). Nog niets was in fermentatie gegaan, behalve de rosés. Zijn nieuwe caviste Estelle wist niet waar eerst lopen. De toon was gezet en ’s anderdaags draaide ik op volle toeren mee van 6 uur ‘s morgens tot ’s avonds laat.

Lees meer »

Wijnjaar 2015: Een wijnjaar met veel emoties en superkwaliteit

Zelden werd een wijnjaar voor wat mij betreft zo catastrofaal aangevat als in 2015. Ondanks het feit dat alles aanwezig was om er iets unieks van te maken, zijn er verschillende stoorzenders opgedoken waardoor 2015 behoorlijk ging lijken op een anno horibilis. We hadden immers in 2014 grootste plannen gemaakt om van het millésime 2015 iets uitzonderlijks te maken zowel op als naast de wijngaard. Vooreerst schoot een nieuw journalistiek project uit de startblokken. Samen met Etienne Van Steenberghe had ik een nieuwe ‘format’ uitgewerkt voor een nieuw wijnboek onder de uitdagende titel ‘De parels van de Grenache’.

Lees meer »

Wijnjaar 2014: Een verhaal van veel hoogtes en een paar laagtes

Een week verder en nu pas de tijd gevonden om mijn eerste overpeinzingen over dit millésimes neer te schrijven. De enige reden van deze laattijdige ingeving is het omslaan van het weer, waardoor de vlucht van het wijnveld naar de laptop een noodgedwongen handeling werd. In de verte hoor ik het gedonder op mij afkomen, terwijl de bliksemschichten ergens 100km ten zuiden van ons de wijngaarden van de Languedoc aan het neersabelen zijn. Het grote aangekondigd onweer is ons andermaal gespaard gebleven en heeft zich in alle hevigheid verderop genesteld. Enkel wat zachte regen om 17u was de uitloper van de eerste regendag in Vacqueyras. Het was tot nu toe indrukwekkend mooi geweest.

Lees meer »

Wijnjaar 2013: Onwaarschijnlijk late oogst - Elke druif zal tellen

Onwaarschijnlijk laat en in het bestaan van onze jaarlijkse plukkroniek nog nooit gebeurd. Het feit dat er nog niets werd neergeschreven in functie van de lopende vinologische activiteiten, heeft alles te maken met het feit dat er amper vinilogische activiteiten waren. De natuur heeft zo zijn fratsen. De mens heeft zo zijn onwetendheden. Nu zit ik ongeschoren in Gent met een frustratie van hier tot in Tokio. Ik heb mijn lievelingsdruifjes voor het eerst in mijn vinologisch bestaan niet kunnen plukken. Er moet worden teruggekeerd!

Lees meer »