De oogstjaren 2015 tot en met 2022 (de kronieken van 8 jaar plukervaring): 'Een impressie van een uit de hand gelopen passie'

Wijn maken is voor velen een droom. Zeker wanneer je wijn ziet als een symbiose van menselijke kunst, een epicuristische levenshouding en een complete betrokkenheid met de natuur. Wanneer je uiteindelijk je eigen resultaat in het glas kunt appreciëren met vrienden, dan krijgt alles een surrealistisch effect. De schoonheid van wijnbouw krijgt op deze manier een idyllisch kantje. Maar alles heeft ook een keerzijde. Wijn maken is hard labeur en wijnbouw vergt veel van een mens. De natuur is soms genadeloos hard. Het idyllisch kantje is soms ver te zoeken. Vooral wanneer je de ambitie hebt om tapwijnen te maken en de kwalitatieve lat zeer hoog te leggen, wordt de uitdaging steeds moeilijker. Voeg daarbij de uitgesproken wil om met respect met de natuur om te gaan om aldus biologische wijnen te produceren, dan weet je dat je niet kiest voor de gemakkelijkste weg.

Françoise en ikzelf zijn 20 jaar geleden in zo'n wijnavontuur gestapt, niets vermoedend voor hetgeen op ons af kwam. Met vallen en opstaan, maar vooral door de onvoorwaardelijke vriendschap met Jérémy Onde, zijn we erin geslaagd iets op poten te zetten die mag gezien worden, maar vooral dat mag geproefd worden. Clos des Frères en Domaines les Ondines behoren nu tot de vaste waarde in de appellatie van Vacqueyras. Het is altijd leuk om even stil te staan bij het leven van een wijnbouwer. Hoewel het uitermate belangrijk is gans het jaar door bezig te zijn met de sanitaire toestand van de wijngaarden, blijft de pluk en het vinificatiemoment, toch de meest cruciale periode van het jaar. Op dat tijdstip van het jaar kan een volledig oogst tot geweldige resultaten leiden, maar ook compleet om zeep gaan. De natuur is op dat vlak onverbiddelijk. De stress van de maanden september en oktober in de zuidelijke Rhöne is dan te snijden. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om deze belevenissen tussen de vermoeidheid van het moment bij te houden. Velen hebben deze al kunnen lezen via de sociale media of mijn website. Een bundeling tot een geheel is er nooit van gekomen. Hierna kunt u onze plukemoties van de voorbije acht jaar eigen maken. Want wijn is niet zomaar een drankje tegen de dorst. Veel leesgenot !

De diverse plukverslagen kan je hieronder lezen in het flipbook, maar ook downloaden als PDF, printen of per jaar individueel nalezen in de individuele verslagen hieronder.

 

Wijnjaar 2022: een jaar vol wendingen en extremen

Gent, 7 september 2022: de zenuwen gieren door mijn lijf. Ik moest al meer dan 14 dagen in Sarrians zijn. Ik kan niet weg en zit professioneel vast met talrijke belangrijke verplichtingen, die door omstandigheden allemaal in de laatste week van augustus en in de eerste week van september in mijn agenda zijn geforceerd. In normale omstandigheden is een vertrek op het einde van de eerste week van september ruimschoots op tijd, hoewel de witte wijnen de laatste jaren steeds vroeger worden geplukt. Maar in 2022 waren er geen ‘normale omstandigheden’. De klimatologische verschuivingen zijn dit jaar nog nooit zo uitgesproken geweest. Ik moest dit geweten hebben. Toen we begin juli Sarrians verlieten was de droogte en hitte reeds voelbaar. Na zes maanden (jan-juni) moet normaal ongeveer 340 ml regen vallen in onze wijnstreek.

Lees meer »