Nieuw vanaf 2024: Executive Wineclub of Passion

(alias: The Thursday Club)

“een eigenzinnige wijnclub waar vriendschap en wijnliefde in elkaar vloeien en waar de wijnpassie uit het glas spat”

In de voorbije jaren heb ik onder de kerktoren van Ekkergem - in mijn eigen oude degustatieruimte - specifieke exclusieve wijndegustaties georganiseerd voor een geïnteresseerd en bevriend publiek. Het werden stuk voor stuk leerrijke en vooral plezante oefeningen in het genieten met en over wijn. De ‘wine&movie-experience’ was een unieke combinatie tussen wijn en film; de ‘focus-degustaties’ waren tastings in de diepte met boeiende gastsprekers; de thematische workshops waren unieke leermomenten en de lessen olfactolgie waren onvergetelijke oefeningen in wijn&food-pairing. De vraag naar exclusieve proeverijen is groot en mij wordt vaak gevraagd naar een vervolg van dit alles.

Welnu, in de periodes dat ik niet in Sarrians vertoef, zal ik werk maken van nieuwe boeiende reeks vinologische avonden en activiteiten, die onmogelijk te organiseren zijn voor grote groepen of commanderijen. Vermits ik dit tot maximum 25 personen per avond wil limiteren, zal ik een shortlist opmaken van (Oost-Vlaamse)wijnfreaks die tot Executive Wineclub of Passion’ willen behoren. Hiervoor wordt geen lidgeld gevraagd en uw aanwezigheid op de shortlist houdt op geen enkel vlak een verplichting van aanwezigheid in. Enkel de vriendschap en uw wijnpassie volstaat om tot dit select groepje te behoren. De kostprijs van de exclusieve en uitzonderlijke vinologische activiteiten zullen afhangen van het thema en de omkadering, terwijl de organisatie volledig in handen zal liggen bij Erdev-Consulting. Op deze manier kunnen de deelnames aan de exclusieve degustaties ook gefactureerd worden en wordt alles in een professionele kader geplaatst.

Executive wineclub of passion zal uw wijnpassie nog verder proberen aan te wakkeren. Samen met gelijkaardige soortgenoten zal de wijnbeleving een nieuwe dimensie krijgen, waarbij vooral het woord ‘genieten’ centraal zal staan.

De shortlist van deze ‘club’ was heel snel compleet. De 50 wijnliefhebbers op de shortlist zullen kunnen deelnemen aan de diverse wijnactiviteiten van 2024 volgens het indrukwekkende programma dat je hieronder kan lezen, waar de komende activiteiten zullen aangekondigd worden en en waar je telkens ook de reflecties (met foto's) kan nalezen na elke unieke vinologische avond.

Erwin Devriendt

Het programma van de Executive Wineclub of Passion 2024

Deze degustatieavond staat in teken van een echt gebeurd verhaal. De Britse wijnjournalist Steven Spurrier (overleden in 2021) had het ooit aangedurfd om de Franse topwijnklasse uit te dagen door in 1976 in Parijs een vergelijkende degustatie te organiseren tussen de beste wijnen uit Bordeaux met deze uit Californië. Iedereen lachte hem uit, tot de resultaten de wijnwereld met verstomming heeft verrast. Dit feit heeft de perceptie van nieuwe wereld wijnlanden compleet doen veranderen. Dit heeft ook de hegemonie van de grote Bordeauxkastelen sterk genuanceerd. Daarover werd een boeiende film gemaakt, Bottle Shock, die werd bekroond als beste film in het Sundance Film Festival in 2008, met de gevierde acteur Alan Rickman in de hoofdrol. Na de vertoning van deze film, wordt een degustatie van topwijnen uit Amerika gepresenteerd, waarin uiteraard Californië een voorname plaats zal innemen. We gaan tijdens deze degustatie ook dieper in op het verouderingspotentieel van grote Californische wijnen. We gaan de beste en mythische wijnen van Californië niet uit de weg. De wijnen van Opus One, Stags Leap, Dominus, Caymus, Flora Springs, Beringer, etc zullen van de partij zijn. Op de proeftafel zal aan de ene kant oude topwijnen van Califorinië gepresenteerd worden, terwijl aan de andere kant hun jeugdige tegenhangers zullen staan. We starten deze avond met twee super-chardonays, waarvan één uiteindelijk het voorwerp van de film is geweest.

Lees meer »