Wijnjaar 2014: Een verhaal van veel hoogtes en een paar laagtes

Gepubliceerd op 14 oktober 2014 om 13:45

Een week verder en nu pas de tijd gevonden om mijn eerste overpeinzingen over dit millésimes neer te schrijven. De enige reden van deze laattijdige ingeving is het omslaan van het weer, waardoor de vlucht van het wijnveld naar de laptop een noodgedwongen handeling werd. In de verte hoor ik het gedonder op mij afkomen, terwijl de bliksemschichten ergens 100km ten zuiden van ons de wijngaarden van de Languedoc aan het neersabelen zijn. Het grote aangekondigd onweer is ons andermaal gespaard gebleven en heeft zich in alle hevigheid verderop genesteld. Enkel wat zachte regen om 17u was de uitloper van de eerste regendag in Vacqueyras. Het was tot nu toe indrukwekkend mooi geweest.

Voorlopige vinologische conclusies tot 24/9:

  1. Toen we hier aankwamen op 6 september stond de oogst er fantastisch bij. De syrah was niet in topvorm vanwege het vochtig voorjaar, terwijl de grenache stond te blinken in volle grandeur. Op een week tijd is de teneur volledig omgeslagen en is door de wisselvallige regens de sanitaire toestand van de wijngaarden in een onwaarschijnlijke versnelling achteruit gegaan. Het ontbreken van de mistral en het zwoele tropische klimaat heeft deze degradatie versterkt. Tot nu toe is deze pluk de meest zenuwlopende sinds 2002. Het grote verschil met 2002 is het feit dat we in 2014 zeker nog op een interessante wijn mogen rekenen. Het hangt meer dan ooit van de mens af, want de natuur heeft ernstige steken laten vallen.
  2. De witte wijn van Clos des Frères zal de moeite waard zijn. Op de wankele viognier na, hebben alle witte varianten het goed gedaan. Alle vroegrijpe druiven hebben het trouwens moeilijk (viognier, allicante, syrah). De weerbaardere (laatrijpende) druiven in het zuiden zullen misschien voor de verassing zorgen: mourvedre, caladoc, bourboulenc en zeer oude grenache.
  3. Klimatologisch is de maand september een echte rollercoaster geweest. Hoewel wij in de Vaucluse nog niet mogen klagen (in vergelijking met de Herault, Gard en Ardeche), is deze vinificatiemaand niet voor herhaling vatbaar. Het feit dat we nog geen enkele ‘cigale’ hebben gehoord sinds onze aankomst en het feit dat een volledige droge Ouvèze op enkele dagen tijd is omgevormd in een kolkende rivier, zijn abnormale signalen van het eigenaardig klimaat.
  4. Het millésime 2014 zal niet het jaar worden van grote donkere geconcentreerde wijnen. Het voordeel van dergelijke weeromstandigheden is dat wij handig kunnen inspelen op de pittige zuren. Het zullen dus wijnen worden met een grote fraicheur. We moeten dit gegeven koesteren tijdens de vinificatie. Voor de cru-wijnen wordt dit de uitdaging van het millésime. Voor Folie des Frères zit ik compleet in het ongewisse en wordt het nagelbijten.
  5. Op het niveau van het volume is 2014 een goed jaar. Maar door de zware selecties op de wijngaard en de dubbele tri, zakt de opbrengst weer wat onder het normale niveau.
  6. In 2014 zal zeker geen cuvée G worden gemaakt.
  7. Zonder enig leedvermaak, maar met een grote zin voor nuance, moet ik vaststellen dat vele bio-dynamische wijnbouwers rondom ons in een nog grotere ‘shit’ verkeren dat wij en dat zij in dergelijke omstandigheden vlugger teruggrijpen naar ‘zeer klassieke’ methodes….
  8. Dat Tour des Frères 2015 een groot succes zal worden!

Het volledige verhaal van het wijnjaar 2014 kan je hieronder lezen in PDF:

 

Wijnpluk 2014
PDF – 251,9 KB 39 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.