Zelf in de pen


2023: Op zoek naar de waarheid

Toen de wijnen van Bordeaux 1990 op de markt kwamen, ontplofte de wijnwereld in een ware euforie. Parker omschreef dit wijnjaar in overtreffende trap, in vergelijking met de twee fan­tastische voorgaande jaren 1988 en 1989. De Parker-scores van 100/100 vlogen ons om oren. Het werd als een millésime voor de eeuwigheid omschreven. Vele professionele wijnmaga­zines verkeerden in een soort delirium en daardoor sprongen de prijzen de lucht in. We zijn nu meer dan 30 jaar later. Komt deze ·eeuwigheid' overeen met de realiteit? Is 1990 wel degelijk zo'n uitzonderlijk wijnjaar in Bordeaux? Gaan we ooit de waarheid rond dit fameuze bordelese wijnjaar kennen? Welnu, op 19 januari 2023 werd een speciale focusdegustatie georganiseerd met een select publiek van 20 proevers, om dit bijzonder enigma op te lossen.

Lees meer »

2022: Het wonderlijk plan van God

Op 25 november 2022 werd in Auberge du Pecheur (St-Martens-Latem) de rode loper uitgerold voor een wijnappellatie die al vanuit zijn naamgeving tot de verbeelding spreekt. De Baronie Gent van de Commanderie du Costes du Rhône werkte een dubbelactiviteit uit rond het wijngebied Plan de Dieu, een Rhôneappelatie die in 2005 tot een benoemde Côte-du-Rhône-Village is gepromoveerd. In de schaduw van de rotsen van de Dentelles de Montmirail en een beetje gesandwicht tussen de bekende cru’s als Gigondas, Vacqueyras, Cairanne en Rasteau, ligt een oase aan wijngaarden te blinken in zon’s aanschijns en met de volle neus in de mistral. De reusachtige wijnvlakte van meer dan 1500ha die juist deze cru’s met elkaar verbindt, kreeg de naam Plan de Dieu, omdat het vroeger een zeer onherbergzaam gebied was waar rovers en bandieten schuil zaten. Om deze vlakte (= plain) in de middeleeuwen te doorkruisen, had je niet alleen de ziel maar ook de zegen van God nodig om er zonder kleerscheuren door te geraken. Sinds 14de eeuw werd deze vlakte ontgonnen niet alleen van zijn slechte reputatie, maar ook door locale boeren met het resultaat dat in 1326 de eerste wijngaarden werden aangeplant.

Lees meer »

2022: Een '61 op onze 61

Geboren worden in een uitzonderlijk wijn­jaar is iets dat een mens overkomt. Wanneer die mens dan ook een gepassioneerd wijnlief­hebber blijkt te zijn en dat wijnjaar één van de meest uitzonderlijke van vorige eeuw is, dan moet er met die samenloop van omstandig-heden iets gedaan worden. Veel hebben ere- atieve wijnaficionado's niet nodig om met dit gegeven aan de slag te gaan. Op 1 april 2022 was het dan zover. Een pak vrienden die in het wijnjaar 1961 geboren waren, kwamen bijeen met een fles 1961 en gingen proefondervinde­lijk de strijd aan om te zien of de wijn de goed geconserveerde lijven van de kwestieuze proe­vers konden overtreffen. 61 jaar oud is niet niks. Hoewel de proeversgroep er conditioneel schitterend uit zag, werd toch duidelijk dat doorheen eenieders levensloop er sluiks toch wat averij werd opgelopen. De jeugdigheid was iets als een herinnering en er waren anekdotes enoeg om die opnieuw tot leven te brengen.

Lees meer »

2021: "Belle Année Catastrophique" : kroniek van een ongezien wijnjaar

Gent, dinsdag 14 september 2021 Het is een verwarrende periode. Door de klimatologische omstandigheden (waarover later meer) is de pluk veel later dan voorzien. Ik kijk jaarlijks met enorm veel goesting uit naar dé vinologische periode bij uitstek: de pluk en de vinificatie van de nieuwe wijn. De 'heilige' maand september is mijn zuurstoffles voor de komende maanden. Een succesvolle oogst geeft mij energie om het jaareinde creatief en zonder besognes aan te pakken. De schoonheid van de nieuwe grenache geeft mij telkens opnieuw vleugels. 2021 moest daarenboven symbolisch ook een bijzondere pluk worden, want precies 20 jaar geleden was dit ons eerste avontuur. Het was een onvergetelijk moment om onze eerste wijn te kunnen maken in prachtige omstan-digheden. We wisten ook perfect waar we stonden met de snoeischaar in de hand toen de twee vliegtuigen de to-rens van het World Trade Center doorboorden. Ook toen sloeg de verwarring toe, terwijl we juist op dat moment één van onze dromen aan het realiseren waren. Dit jaar is het duidelijk dat ik al mijn positivisme overboord mag gooien. Op 14 september 2021 sta ik voor een ongeziene wijnramp in de zuidelijke Rhône. Met een bang hart, vol van emoties, trokken we naar het zuiden. Alsof het niet slechter kon beginnen, kregen we te horen dat er ‘s nachts een zondvloed over Vacqueyras was uitgebroken. De toon was gezet.

Lees meer »

2014: To be grenache or not to be!

Op 21 september 2012 vonden overal ter wereld voor de 3de maal de Grenache-days plaats. Talrijke festiviteiten worden op dat moment georganiseerd in alle uithoeken van de wijnwereld, waarbij de bijzondere eigenschappen van de grenache in het daglicht worden geplaatst. Deze bijzondere ode aan de grenachedruif werd uiteraard op verschillende plaatsen gevierd in de zuidelijke Rhône, de bakermat van de edele Franse variant van de Spaanse granacha of garnacha.

Lees meer »

2012: Drie topchampagnes, drie originele visies, drie verschillende wijnen

Wanneer je kunstzinnige wijnbouwers hun ding laat doen, dan verkrijg je bijzondere vinologische resultaten. De drie champagnehuizen die beschreven werden in ‘het eerste woord van Ken Wijn n° 13‘ zijn niet de eerste de beste en verdienen een bijzondere plaats in de galerij der groten. Ze hebben alle drie een aparte visie en manier om met champagne om te gaan. Het vertrekpunt is bij alle drie hetzelfde: ze maken eerst een uitstekende stille wijn; het zijn in de eerste plaats wijnbouwers om daarna erkend te worden als champagnemaker:

Lees meer »

2012 Ken Wijn: editoriaal – n°18 – december 2012

Het oeverloos en aanmatigend gelul over wijn, gebracht met een blasé om van omver te vallen, is nog altijd van deze tijd. Ondanks onze vurige pleidooien om wijn te demystifiëren uit het elitair verdomhoekje, moet ik dagelijks vaststellen dat nog vele liefhebbers in het potsierlijk bedje van de vinologische alwetendheid ziek zijn. Men zou al lang moeten weten dat een grotere bescheidenheid de boodschap is wanneer de kennis over wijn het grootst is. Hoe meer je weet over wijn, hoe groter het besef van de betrekkelijkheid van deze kennis. Nochtans is deze wijsheid niet besteed aan vele wouldbe-kenners, die vaak het mooie weer uitmaken in commerciële wijnsferen.

Lees meer »

2012: Het andere oenotoerisme

Frankrijk investeert de laatste jaren enorm in het oenotoerisme. Alsof dit land een groot schuldbesef heeft van de economische schade die het de laatste jaren heeft veroorzaakt aan de nationale trots. De wijnbouw werd niet echt op handen gedragen door de Sarkozy-regering en wijn werd zelfs in de Franse assemblée omschreven als kankerverwekkend. Je moet goed zot zijn om een dergelijke prietpraat te verdedigen terwijl er meer dan 800 000 Fransen rechtstreeks van de wijnbouw hun dagelijks brood verdienen. Terwijl de wijnconsumptie in Frankrijk met rasse schreden achteruit gaat en onnoemelijk veel kleine lokale wijnbouwers er de brui aan geven, beseft de Franse overheid dat ze misschien wat te ver is gegaan met hun suïcidale wijnpolitiek. Met de wetenschap dat Frankrijk nog altijd hoge toppen scheert aan het vinologisch wereldfirmament, probeert het in het buitenland de schijn hoog te houden. De budgetten die vandaag worden gespendeerd om Frankrijk verder te profileren als hèt wijnland van de wereld, staan in schril contrast met de gigantische batterij aan (beknottende) regels die initiatiefnemers in de wijnbouw moeten ondergaan.

Lees meer »

2012: De eigenzinnige gids van de beste Rhônewijnen

De geoefende wijnliefhebber weet al langer dat in de Rhône op wijnvlak bijzondere dingen gebeuren. De rhônevallei is daarenboven met zijn 73 468 ha één van de grootste wijngebieden van Frankrijk en de 6000 wijnbedrijven vormen een economisch gewicht dat weinig vergelijk krijgt in andere wereld-wijngebieden. De diversiteit aan terroirs, druivenvariëteiten en vinologische inzichten maakt van dit geheel een bijzonder uitdagend verhaal, dat voortdurend wijzigt en verandert.

Lees meer »

2012 Ken Wijn: editoriaal – n°17 – juni 2012

Terwijl ik dit schrijf vliegt de modder over en weer in het grootste wijnland ter wereld. Verkiezingen maken altijd iets los en de gemoederen kunnen in sommige omstandigheden hoog oplopen. De Franse verkiezingen moeten beslecht zijn wanneer editie 17 in uw handen prijkt. Ik weet niet wat ik moet denken over de tweestrijd Sarkozy-Hollande. De Sarkollande was niet echt mooi om te zien. De opzichtige conclusie stond in de sterren geschreven: tijdens de campagne legde de Sarkollande iedereen in de watten, nu is de tijd aangebroken om iedereen in de luren te leggen. Het wijnland Frankrijk gaat moeilijke tijden tegemoet. Je zou voor minder naar de fles grijpen, wat voor Frankrijk eindelijk een zegen kan zijn.

Lees meer »

2011 Ken Wijn: editoriaal - n°16 - december 2011

Te veel is te veel. Het verhaal dat we vandaag met 7 miljard zielen op deze aardbol leven, doet op verschillende vlakken onze wenkbrauwen fronsen. Onze planeet kreunt onder het onevenwicht van zijn voedselketen. Maar het besef dat er vandaag ook 37 miljard flessen wijn per jaar wereldwijd worden verhandeld en dit gekoppeld aan de acute overbevolking van onze planeet, is pas een vaststelling die we op verschillende manieren kunnen interpreteren.

Lees meer »

2011 Ken Wijn: editoriaal - n°15 - juni 2011

Ik heb mij voor de eerste maal als een echte journalist gevoeld. Niet dat ik mijn vorig redactioneel werk in onder andere dit tijdschrift wil minimaliseren, maar toch. Ik heb in mijn leven altijd met journalisten te maken gehad en tot op vandaag worstel ik met een zeer gemengd gevoel over het competentieniveau van de zogezegde gespecialiseerde journalistiek. De politieke journalistiek in Vlaanderen is echt aan lager wal geraakt en houdt zich bezig met een casualistiek die amper iemand met een IQ van 80 nog kan bekoren.

Lees meer »

2010 Ken Wijn: editoriaal - n°14 - december 2010

Soms verkeert een mens in een contemplatief moment van tevredenheid; een gevoel van voldaanheid waarbij de feiten van een zinvol bestaan je dagelijks voor de voeten worden geworpen en je uitdagend kriebelen om er iets nuttig mee te doen. De vloed van initiatieven is vaak onoverzichtelijk, maar de outcome der dingen verzadigt mij in een emotie van: ‘we zijn toch niet echt slecht bezig’.

Lees meer »

2010 Ken Wijn: editoriaal - n°13 - juni 2010

Deskundigheid in iets hebben, waarbij een derde van de Vlaamse bevolking er interesse voor heeft of zelfs denkt deskundig in te zijn, is soms grappig maar meestal oervervelend. Ik heb het ongeluk een zekere deskundigheid te hebben verworven over wijn, ondanks het feit dat ik overal en openlijk mijn wijnkennis sterk wens te nuanceren.

Lees meer »

2009 Ken Wijn: editoriaal - n°12 - december 2009

Ik ben in een korte periode plotseling tweemaal teruggeslingerd in de nostalgie van de oude wijntraditie. Wetende dat ik een halve beroerte krijg bij het aantrekken van de oude, vergeelde ceremoniële mantels van de Vlaamse Wijngilde, heb ik mijzelf onder controle moeten houden tijdens twee zeer uiteenlopende intronisaties.

Lees meer »

2009 Ken Wijn: editoriaal - n°11 - juni 2009

Ik zit met een probleem. Niet dat ik plots met een writers-bloc opgescheept zit, maar ik weet hoegenaamd niet hoe ik dit eerste woord deze maal gevat moet aanvatten. Te veel goesting en te veel thema’s overvallen mij plotseling. De lezer verwacht van dit rubriekje een plezante overpeinzing over het wijnmilieu, desgevallend een interessante roddel over de wijnactualiteit of in het slechtste geval een emotionele wijnoprisping van uw dienaar. Mijn hart loopt vandaag over van noch het één, noch het ander.

Lees meer »

2008 Ken Wijn: editoriaal - n°10 - december 2008

Ik weet het. Ik ben te idealistisch met wijn bezig. Het is trouwens het probleem dat zich voordoet bij alles wat ik doe. Vele mensen blijken dit interessant te vinden en vragen zich af van waar al dat positivisme vandaan komt. Anderen vinden idealisten halve onnozelaars en vermoeiende betweters. Zelf vind ik dit eerder normaal, maar besef met ouder worden dat idealisme met de tijd pure roofbouw is op het mentale en fysische gestel van een mens.

Lees meer »

2008 Ken Wijn: editoriaal - n°9 - juni 2008

Ik ben echt geen tv-kijker. Dat komt doordat ik een wijnliefhebber ben. Wijn en televisie passen als een tang op een varken, omdat wijn uw aandacht vraagt en goede televisie dat ook poogt te doen. Voor een normaal begaafd mens is dat net iets van het goede te veel. Daarenboven past bij wijn interessante muziek en vaak ook een uitdagend boek, terwijl televisie borrelnootjes, chips en zwanworstjes vraagt. Zeg nu zelf: er zijn zeer weinig wijnen die op uw smaakpalet een perfect additief effect hebben met chips of borrelnootjes.

Lees meer »

2007 Ken Wijn: editoriaal - n°8 - december 2007

Soms heb ik medelijden met zielenpoten die zich een onnoemelijke wijnkennis aanmeten, terwijl ze zich even onnoemelijk belachelijk maken met uitlatingen die met wijnkennis weinig te maken. Het wordt bij wijlen grappig, om niet te moeten zeggen dat ik mij vaak in een breuk moet plooien bij het aanhoren van een ernstige geuite wijnopinie, uitgesproken met een academisch uitgestreken gezicht, dat volkomen naast de kwestie is.

Lees meer »

2007 Ken Wijn: editoriaal - n°7 - juni 2007

Tussen de uitgave van het vorige Ken Wijn-magazine en de aanloop tot de creatie van een nieuwe editie heeft elke verwittigde wijnproever tijd genoeg gehad om het één en ander mee te maken, zeker op vinologisch vlak…en zeker uw dienaar in zijn hoedanigheid van hoofdredacteur. Probleem echter is het feit dat ik niet overal met mijn notitieboekje ga rondneuzen en dat ik hoegenaamd niet de indruk wens te wekken dat alles wat wordt gezegd, plotseling stof zal worden voor het voorwoord van Ken Wijn-magazine.

Lees meer »

2006 Ken Wijn: editoriaal - n°6 - december 2006

Zich lanceren in de wijnbusiness is op zich een uitdagende aangelegenheid, waarbij de idyllische illusie bestaat dat vaak het aangename aan het nuttige kan worden gekoppeld. Sommigen doen dit uit liefde voor de wijn en vooral voor de portemonnee. Anderen laten zich enkel vangen voor de liefde. Voor de laatste categorie heb ik uiteraard een boontje, hoewel zij als champignons uit de grond schieten en zowaar nog sneller van de markt verdwijnen dan hun schaduw.

Lees meer »

2006 Ken Wijn: editoriaal - n°5 - juni 2006

Soms vraag ik mij af waar ik in feite mee bezig ben, wanneer ik met veel enthousiasme en op uitnodiging naar een aangekondigde wijndegustatie ga en twee uur later noodgedwongen met evenveel enthousiasme moet wegvluchten. Naast de gezochte lichte beneveling die ik welwillend over mijn gemoed laat vallen, heerst er ook een gevoel van ongeloof, woede en frustratie. Het heeft natuurlijk niets met de heerlijke wijn te maken. De wijn was eens te meer lekker en de organisatie werkte zichzelf uit de naad om het edele vocht op een unieke manier aan de man te brengen.

Lees meer »

2005 Ken Wijn: editoriaal - n°4 - december 2005

Eén ding is duidelijk: met Ken Wijnmagazine begeven wij ons in een soort ‘niche’- journalistiek. Een journalistiek waarin enkel wijnliefhebbers en commanderijgetrouwen hun gading vinden. De vraag is of de redactie van Ken Wijn wel kritisch genoeg is om zichzelf als wijnjournalisten te laten bestempelen? Een nog belangrijkere vraag is of wij dat per se willen zijn? Natuurlijk niet…het moet amusant blijven.

Lees meer »

2005 Ken Wijn: editoriaal - n°3 - juni 2005

Het komt goed in de Vlaamse wijngilde. En dan heb ik het over de démasculering van het Vlaamse wijngebeuren. Toen ik vorig millennium toetrad tot de Vlaamse Wijngilde moest ik vaststellen dat het degustatief milieu eerder getroffen was door een traditioneel conservatief machogedrag. Commanderijbesturen waren hoofdzakelijk een mannenaangelegenheid, sprekers waren op enkele uitzondering na steeds mannelijk en de commentaren op de geproefde wijnen werd steeds uitgebracht door mannelijke excellenties.

Lees meer »

2004 Ken Wijn: editoriaal - n°2 - december 2004

Een goed jaar functioneren wij nu samen. Jawel, het vernieuwd Nationaal Comité, zoals we worden genoemd, werd op juni 2003 geïnstalleerd met de bedoeling de uitstraling van de Vlaamse Wijngilde verder te garande- ren, zoniet te vergroten. We horen her en der dat er een nieuwe wind waait doorheen de Vlaamse Wijngilde. Van- uit een plotse bevlieging van nederigheid is dit uiteraard moeilijk te beoordelen van binnenuit, te meer uw dienaar niet kan vergelijken met de vroegere werking van het Nationaal Comité. Tenzij zoals bij velen van op afstand als lid van de Raad van Bestuur of Algemene Vergadering.

Lees meer »

2004 Ken Wijn: editoriaal - n°1 - juni 2004

Een mens doet zichzelf soms wat aan. Alsof ik in mijn professioneel leven nog niet genoeg aan de hand heb, heb ik mij gewoonweg en domweg laten inpakken. Doordat ik geen “neen” kan zeggen op de charmerende en enthousiasmerende vraag van onze Nationaal Voorzitter om via een tijdschrift de uitstraling van de Vlaamse Wijngilde te maxima- liseren, zit ik nu vloekend voor het scherm, wach- tend achter de laattijdige artikels die maar niet binnenkomen. Nochtans was ik geleerd. Het succes van en het labeur aan Vinosiris had mij moeten wapenen voor hetgeen mogelijks op mij af ging komen. Hugo had gedacht: eenmaal hoofdredacteur, altijd hoofdredacteur. En… uw dienaar heeft het weer aan “zijne rekker”! Vinosiris is dood, leve Ken Wijnmagazine.

Lees meer »