Wijnjaar 2020: ‘In anno futuro’

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 13:10

‘Een ongezien waanzinnig jaar met onomkeerbare zekerheden die moeten leiden tot iets fantastisch’

Het moet gezegd: het beklijvend jaar 2020 zal eeuwig aan mijn ribben blijven plakken. Ik wil het zelfs niet eens hebben over de coronatoestanden die mijn professioneel leven behoorlijk overhoop hebben gehaald. Het covidbad waarin ik ben getuimeld was dermate impacterend, dat het nu geen plaats mag krijgen in een wijnverslag. Het is genoeg geweest. Neen, 2020 is op vele andere vlakken een ongezien jaar voor ons gebleken. En het is nog niet eens afgelopen. Het is het jaar waar ik zeer bewust afscheid heb genomen van ‘Solidariteit voor het Gezin’, net 5 jaar na het overlijden van mijn moeder.

Wel geteld heb ik 35 jaar van mijn leven gegeven aan een bedrijf, die tegen wil en dank genetisch gegrift zat in mijn ziel, hart en hersenen. Een sociaal tentakel van 6000 medewerkers die wat teweeg heeft gebracht in Vlaanderen en dat uiteindelijk is geworden wat ik wou. Maar ik zag ook een veranderende omgeving en hoopvolle nieuwe dingen, wat ik met zoveel woorden in mijn cahier ‘Boost 2020’ had neergeschreven. 2020 kwam met rassenschreden op ons af en een nieuw perspectief begon zich te vormen. Het prachtig verhaal van i-mens zag het daglicht op 6 maart en de zorg- en welzijnssector in Vlaanderen was voorgoed veranderd. Ik had nooit gedacht dat het zo’n vorm ging aannemen. Het heeft veel van mij gevergd. Ik ben mezelf tegengekomen op een manier dat ik nooit had verwacht. Het heeft mij in al mijn positivisme geraakt, waarbij de zingeving voor iets unieks een verbijsterende impact heeft gehad op mijn lichaam. I-mens is het beste wat mij kon overkomen en misschien niet alleen voor mij. En dan wist ik ook dat 2020 vinologisch ook van enorme betekenis ging worden.

Het is immers ons 20ste oogstjaar en een bijzondere jubileum van een compleet uit de hand gelopen passie. 2020 is daarenboven het jaar dat we ons 35jaar huwelijk gingen bezegelen, wat gelet mijn levensloop een hele prestatie is voor Françoise. En terwijl ik dit schrijf en ik Egbert via sms veel politieke moed toewens, besef ik dat 2020 genadeloos mijn geweten kriebelt met het feit dat ik juist 20 jaar geleden mijn actieve politieke carrière vaarwel heb gezegd. 2020 hakt er dus hevig in. Maar tegelijkertijd koestert 2020 een gigantische bron van hoop. Een jaar met waanzinnige perspectieven: in anno futuro!

Lees hier het volledige verslag:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.