Wijnjaar 2025: een wijnjaar om te 'vieren'

Gepubliceerd op 1 oktober 2025 om 23:50

of hoe een wijnjaar vol extremen plotseling extreem mooi kan zijn

Het is weer zover. De tijd vliegt als een meteoor door ons leven. We hebben amper de vorige oogst overleefd of het nieuwe millésime roept al naar nieuwe aandacht. Zo zit de eeuwige cirkel van de biologische wijnbouw in mekaar. Een gepassioneerde wijnbouwer kent geen rust en is constant bezig met de toekomst. Want de onverzadigde drijfveer van een ambitieuze wijnbouwer blijft steeds dat hij zijn beste wijn nog moet maken.

Dus ook dit jaar moet het een bijzonder wijnjaar worden. Niet in het minst omdat deze wijnoogst onze 25ste is. 27 jaar geleden zijn we neergestreken in Sarrians om een bijkomend avontuur aan ons boeiend leven toe te voegen. Met vallen en opstaan zijn we erin geslaagd iets uit de grond te stampen waar we fier mogen over zijn. Vandaag behoren we tot de besten van de appellatie Vacqueyras.

Maar het wijnjaar 2025 zou geen gewoon jaar worden. Integendeel, het klimaat is compleet zot geworden. Waar we 25 jaar geleden met onze eerste idyllische pluk begonnen half september 2001, werden we nu geconfronteerd met een ongeziene klimatologische carrousel die ons dwong om alle records te breken. De versnelde rijpingscurve door extreme hitte, gevolgd door tropische regenbuien van bijbels formaat, maakte van millésime 2025 een spannend en zenuwslopend avontuur.

Het begon zo hoopvol. Een nat voorjaar dat het grondwaterniveau deed stijgen, een zegen na jaren van droogte. Onze schapen genoten van de weelderige groene biotoop terwijl we voor het millésime 2025 voor het eerst ons biodynamisch label mogen dragen. Nog een reden om deze 25ste millésime een bijzondere plaats te geven. De floraisson verliep bewogen in die combinatie van regen en warmte, wat betekende dat er later minder vruchten zouden worden geproduceerd. Maar minder trossen betekent betere trossen.

Toen kwam de hittegolf. De heftige 'canicule' in de week van 11 augustus met temperaturen van 45 graden in de schaduw heeft er genadeloos ingehakt. De druifontwikkeling werd opgejaagd en het suikerniveau ontwikkelde exponentieel. Vooral de roussanne en syrah gingen compleet uit de bol en hadden suikerwaarden van 15% op 17 augustus 2025. Record 1 werd daarmee een feit: nog nooit werd de pluk in de vinologische geschiedenis van de AOP Vacqueyras zo vroeg gestart. 15 augustus en de eerste viogniers zitten al in de cuve. Nog nooit was dit gebeurd.

De decalage tussen de rijping van verschillende druivenrassen was fenomenaal. Record 2 volgde snel: nog nooit was de decalage tussen de rijping van de syrah en de grenache zo groot. Normaal en gemiddeld zit er 10 dagen verschil op, maar in deze pluk zat in rijpingscurve een verschil van 21 dagen.

Dan kwam de regen. De korte regenbui van donderdagnacht 25 augustus met 40mm water was een zegen voor de wijngaard. Het water drong onmiddellijk in de bodem en werd snel opgesoupeerd door de snakkende wijngaarden. Maar op maandag 1 september werd het geen regenbui, maar een regenstorm, waarbij maar liefst 140mm water viel. De volledig uitgedroogde Ouvèze werd op één nacht opnieuw een kolkende rivier. Dit was andere koek. De stress sloeg toe.

De natuur bleek echter meedogenloos. Op 4 september heeft het nog eens 57mm geregend, op 13 september 25mm, en op 21 september opnieuw 130mm. In totaal viel er 392mm regen tijdens de plukmaand september 2025. Record 3: nog nooit werd september in de Vaucluse zo zwaar getroffen door een grote hoeveelheid regen tijdens de plukmaand. Bijna 400mm regen op één maand is meer dan de helft dat er normaal jaarlijks valt.

Maar wij waren klaar. Tussen die gigantische stortregens door, in de perfecte momenten die de weergoden ons gaven, hebben we met chirurgische precisie onze beste wijngaarden geoogst. Op zaterdag 20 september werd de laatste druif van het millésime 2025 geplukt. Record 4: nog nooit was de pluk zo vroeg gedaan op Domaine les Ondines. Normaal worden de mourvédres en de counoises in het beste geval geplukt in de eerste week van oktober. Nu was alles rond op 20 september 2025.

Record 5 volgde snel: voor eind september zijn alle cuves met syrah al gedécuveerd en werd de perswijn samen met de basiswijn gestockeerd in rijpingsrecipiënten, klaar voor de tweede malolactische gisting. Dit werd nog nooit zo vroeg gerealiseerd.

Op vrijdag 26 september 2025 vloog de riem er even af en werd het millésime 2025 met de voltallige equipe uitbundig gevierd. Record 6 werd hiermee gerealiseerd: nog nooit werd het einde-pluk-feest zo vroeg gevierd. En later, op 30 september, volgde record 7: de ultieme assemblage van de rode Clos des Frères van het millésime 2024 werd één van de kortste ooit. De consensus was unaniem omdat de wijn uitmuntte in grote finesse.

Door de verstoorde en natte floraisson in het voorjaar ramen we een rendementsverlies van 35 à 40% ten opzichte van vorig jaar. Los van al deze extreme toestanden en klimatologische records zou je kunnen denken dat de oogst van het millésime 2025 compleet is mislukt. Niets is minder waar. Integendeel. Het was inderdaad gestresseerd spelen tegen de klok. Het was inderdaad moeilijke beslissingen nemen tegen de pluviometer. En inderdaad het was soms compleet gekkenwerk met de weerberichten. Maar we zijn erin geslaagd iets unieks binnen te halen op de juiste cruciale momenten. De oogst van Clos des Frères wordt gewoonweg fantastisch en zal zijn 25-jarige status waarmaken.

Het jaar 2025 is echt een jaar om te vieren.

Erwin Devriendt - 1 oktober 2025

Het volledige verslag van het Millésime 2025 kan je hieronder volledig nalezen en downloaden als PDF:

 

Clos Des Freres Millesime 2025 Plukverslag Pdf
PDF – 4,9 MB 0 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.