In 2000 startte Erwin Devriendt een samenwerking met een jonge plaatselijk wijnbouwer, Jéremy Onde, die aanvankelijk het wijndomein van zijn vader niet wou verder zetten. Jeremy Onde werd evenwel ervan overtuigd van de enorme mogelijkheden van zijn terroir en besloot zich toch te oriënteren naar de wijnbouw, dan wel totaal anders dan zijn vader. Jeremy Onde wou geen druivenverkoper zijn, maar wel wijnbouwer. De wederzijdse visies klikten meteen, en er werd besloten samen het pas aangekocht terroir van 1,5ha voor meer dan één hectare om te vormen in een nieuwe wijngaard. In 2001 werd de eerste nieuwe aanplant gedaan (0,5ha) en we wachten heden op de toelating van de INAO om de resterende opvlakte verder te mogen bewerken. Ondertussen werd op gronden van Jeremy Onde een nieuwe ambitie gekoesterd om via een totaal manueel proces en via een geïntegreerde biologische benadering op 3,5ha een gezamenlijke nieuwe Vacqueyras te produceren. Het millésime 2001 werd aldus de eerste creatie van de samenwerking tussen Erwin & Jeremy.

Ondanks het feit dat noch Jeremy, noch Erwin over de nodige vinificatie-installatie beschikte diende de vinificatie ergens anders te gebeuren. Zij vonden een ideale oplossing bij Alain Jaume van Domaine Grand Veneur in Châteauneuf-du-Pape. In de beste omstandigheden en met technische perfectie werd de wijn gevinifieerd en gelagerd. Een deel van de druiven (syrah) werd zelfs gedurende 12 maanden op oude houten fusten bewaard. Op vrijdag 19 oktober 2002 werd de eerste wijn van Erwin, Françoise & Jeremy gebotteld te Châteauneuf-du-Pape en onder de auspiciën van Domaine les Ondines. Een maand later wordt hij op 21 november 2002 aan de buitenwereld voorgesteld te Gent. Deze bijzondere gebeurtenis is niet alleen een voornaam moment voor Erwin & Françoise, maar betekent het startschot van een nieuwe ambitie.

Domaine les Ondines is 57,5 hectare groot in het Rhônedal in Sarrians, waardoor het wijnen uit 4 appellaties kan aanbieden en Vacqueyras in 3 kleuren kan produceren:

  • 30 Ha in Vacqueyras
  • 10 Ha in Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu
  • 3,5 Ha in Côtes du Rhône
  • 13,5 Ha in beschermde geografische aanduiding Vaucluse
  • 0,5 Ha in Muscat de Beaumes de Venise

Historiek

Sinds de oprichting van het wijnhuis in 2003 heeft het domein een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste aanplantingen van witte druiven, uitgevoerd tussen 2002 en 2005, zijn nu tot rijpheid gekomen en stellen ons in staat een witte Vacqueyras te produceren die zowel complex als evenwichtig is. Sinds 2016 maakt de Mourvèdre-plantage ook deel uit van de rode Vacqueyras-blend.
In 2009 heeft de omschakeling naar biologische landbouw de gewoonten van de wijngaard niet radicaal veranderd, want die was er al. De kwaliteit van de wijnen is evenzeer verbeterd door ervaring als door het betere werk door deze certificering. Sinds het einde van de aardbeienproductie zijn er sinds 2012 tot dit jaar 2017 nieuwe aanplantingen bijgekomen. Dit verandert de toekomstplannen aanzienlijk. In de komende 3 jaar zal het domein 10 bijkomende hectaren Vacqueyras vinifiëren, waarvan 2,5 witte met Clairettes en Roussannes. In 2015 gaven we meer Clairettes aan een prachtig zandperceel in de appellation Vacqueyras: "la plage". Altijd op zoek naar de mooiste terroirs, geven 7 hectare klei-kalksteen bodem met kiezels aan de oppervlakte leven geven aan zeer mooie Grenaches.
Een zanderig terroir, in Beaumes de Venise, is in 2015 bij het domein gekomen en heeft ons in staat gesteld ons assortiment uit te breiden met ons assortiment uit te breiden met een elegante Muscat.

Het wijndomein

De kelder beslaat 700 m2 verdeeld over twee niveaus. Het bovenste deel is voornamelijk gewijd aan het bottelen, de voorbereiding van bestellingen en de verzending. In 2015 werd de kelder uitgerust met twee conische houten vaten van 60 Hl en drie conische roestvrijstalen vaten van 70 Hl, waardoor we het vinificatieproces tot op perceelsniveau kunnen doorvoeren en de mooiste terroirs kunnen isoleren. Bovendien dragen 2 kuipen van 40 Hl bij tot een fijne en respectvolle rijping van de mooie wijnjaren. Dankzij de 2 lobbenpompen kunnen we de wijnen met nog meer kwaliteit en zorg overhevelen.