Wijnjaar 2021: Belle année catastrophique

Gepubliceerd op 1 oktober 2021 om 14:32

Het is een verwarrende periode. Door de klimatologische omstandigheden (waarover later meer) is de pluk veel later dan voorzien. Het kwam mij goed uit. Op het thuisfront is het professioneel behoorlijk heftig en de vormgeving van i-mens vergt enorm veel energie. Hoe mooi en vooruitstrevend het i-mens-verhaal ook mag zijn, het blijft een onwaarschijnlijke krachtoefening om 12 verschillende bedrijven tot één geheel te laten versmelten, zonder dat de klanten er enig nadeel mogen van ondervinden. Elke dag is er tegenspoed; maar in elke dag vinden we hoop in het probleemoplossend potentieel van onze medewerkers.

Elke dag zijn er onwaarschijnlijke en onverwachte problemen, maar elke dag zetten we een stap vooruit. I-mens wordt in 2023 de referentie in de geïntegreerde zorg in Vlaanderen en daar doet het atypisch siamees duo Karwin alles voor. Het blijft soms in de kleren hangen en de werkdruk is de laatste drie jaar een beetje abnormaal geworden. Zeker wanneer we er bovenop de grootste gezondheidscrisis in België hebben moeten verteren en vanuit i-mens zelfs het voortouw hebben genomen om de thuiszorg doorheen deze crisis te leiden. We dachten dat 2021 op dit vlak wat soelaas zou brengen, maar niets is minder waar. Terwijl de inkantelingen in i-mens van duizenden medewerkers aan het geschieden is, weegt deze verwarrende periode meer en meer op het gemoed. De indruk dat niets af geraakt maakt van alles een mentale rollercoaster en vergt enorm veel (zelf)discipline en geduld. Wat mij betreft komen er nog andere persoonlijke aspecten bij, die de evidentie der dingen enorm moeilijk maakt. En soms is eens afstand nemen een verrijkend moment.

De verwarring moet uit de hoofden. Daarom kijk ik jaarlijks met enorm veel goesting uit naar dé vinologische periode bij uitstek: de pluk en de vinificatie van de nieuwe wijn. De ‘heilige’ maand september is mijn zuurstoffles voor de komende maanden. Een succesvolle oogst geeft mij energie om het jaareinde creatief zonder besognes aan te pakken. De schoonheid van de nieuwe grenache geeft mij telkens opnieuw vleugels. 

2021 moest daarenboven symbolisch ook een bijzondere pluk worden, want juist 20 jaar geleden was dit ons eerste avontuur. Het was een onvergetelijk moment om onze eerste wijn te kunnen maken in prachtige omstandigheden. We wisten perfect waar we stonden met de snoeischaar in onze handen toen de twee vliegtuigen de torens van het World Trade Center doorboorden. Ook dan sloeg de verwarring in onze buik, terwijl we juist op dat moment één van onze dromen aan het realiseren waren. 

Terwijl ik dit op de vooravond van mijn vertrek zit neer te schrijven, is het duidelijk dat ik al mijn positivisme overboord mag gooien. Op 14 september 2021 sta ik voor een ongeziene wijnramp in de zuidelijke Rhône. Met een bang hart, vol gelopen van emoties, trokken Françoise en ikzelf, samen met onze (schoon)moeder Viviane naar het zuiden. Alsof het niet slechter kon beginnen, kregen we te horen dat er vannacht een zondvloed over Vacqueyras was uitgebroken. De toon was gezet. 

 

Wat zijn de voorlopige resultaten van ‘l’année catastrophique’? 

  1. Er wordt geen Beaumes de Venise 2021 op de markt gebracht 
  2. Evemin een witte Folie des Frères 2021 
  3. In rode wijnen zijn we op een verlies van 65% geland, wat economisch enigszins rampzalig is. 
  4. In witte wijnen zijn we op een verlies van 35% geland, wat in de gegeven omstandigheden een positieve verrassing is 
  5. Er zal geen cuvée ‘G 2021’, noch cuvée Passion Vacqueyras 2021 van Domaine les Ondines op de markt komen 
  6. De rode Clos des Frères 2021 heeft een opbrengst van 45hl, wat neerkomt op een rendementsverlies van 50% 
  7. De rode Folie des Frères 2021 heeft een opbrengst van ongeveer 60hl, wat neerkomt op een rendementsverlies van 70% 
  8. De druiven die we geoogst hebben, waren van een schitterende kwaliteit en het labeur in de kelder heeft geresulteerd dat we meer dan interessante wijnen aan het maken zijn. Het is nog te vroeg om definitief te oordelen, maar ondanks de beschamende kwantiteit zal de kwaliteit van de wijnen verrassend sterk zijn. 
  9. Door het feit dat we telkens geplukt hebben voor de cruciale regenbuien, zijn alle druiven in jonge maturiteit en onbeschadigd geoogst. Het kenmerk van 2021 bij Ondines en Clos zal daardoor één zijn met grote fraicheur en edele zuren. 

 

Oogstjaar 2021
PDF – 3,7 MB 62 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.