Wijnjaar 2017: het jaar van de twijfel

Gepubliceerd op 25 januari 2017 om 14:37

Het wijnjaar 2017 was ongetwijfeld een jaar vol verrassingen, uitdagingen en twijfels. Maar ondanks alles leverde het ook prachtige wijnen op die de herinnering aan dit complexe jaar levend zullen houden. Laten we eens terugblikken op dit bijzondere wijnjaar:

  • Het avontuur van elk wijnjaar is uniek. Niets is gegarandeerd en de natuur verrast ons elk jaar met haar grillen. De winter van 2016 begon langzaam met warme temperaturen in de herfst. Na de oogstperiode viel er zware regen die het ondergrondse watersysteem in evenwicht bracht na een prachtige zomer en aangename oogst. De natuur vond haar evenwicht op een onwaarschijnlijke manier.
  • Alles ging ook goed in de kelder. De aanwezigheid van een nieuwe keldermeester bracht het evenwicht terug in de kelder. Onze vorige keldermeester, een oenologe, had uiteindelijk besloten om haar vinologische dromen elders na te jagen. Deze verandering zorgde voor een chaotische toestand, maar na een tijdje konden we alleen maar lachen om de hele situatie.
  • De lente van 2017 was ongewoon zacht. Een echte winter kwam er nooit in het zuiden van Frankrijk. De flora was in de war, wat resulteerde in een middelmatig jaar voor wintertruffels. Toen we de eerste nieuwe wijnstokken zagen verschijnen, wisten we dat de bloei vroeg zou beginnen. De temperaturen konden oplopen tot 30 graden. Maar op 27 april sloeg het weer om. Een vorstgolf koelde Zuid-Europa volledig af, waardoor in sommige wijngebieden de volledige bloei verloren ging.
  • De oogst van 2017 was niet gemakkelijk. Het volume was een ware ramp. De Syrah werd gereduceerd tot 67% van het normale volume en de Grenache had gehalveerd kunnen worden. Economisch gezien is dit een ramp voor de hele regio.
  • Ondanks de lage opbrengst was er geen stress in de kelder. We hadden alle tijd om nauwgezet te werken aan de vinificatie van alle tanks. De eerste décuvages werden uitgevoerd en de prachtige structuur van de 2017 Clos Rouge werd zichtbaar. Ook de gisting van de Clos Blanc verliep goed. Vooral de Bourboulenc deed het deze keer uitzonderlijk goed en had mooie zuren.
  • Op 28 september gingen we verder met de laatste blend van de 2016 Clos. Hoewel er nog restsuikers aanwezig waren, verfijnden we de wijn met op vat gerijpte Syrah. Na het proeven van verschillende samples en try-outs, kozen we ervoor om de basiswijn te verrijken met drie vaten Syrah wijn.
  • Terugkijkend op het wijnjaar 2017 kunnen we zeggen dat het zowel uitdagingen als voldoening bracht. Ondanks de economische realiteit en de lage productie, zijn we erin geslaagd om prachtige wijnen te creëren die het karakter van dit unieke jaar weerspiegelen. De passie voor wijn blijft de hoeksteen van ons mooie verhaal. En terwijl we uitkijken naar het wijnjaar 2018, laten we de herinneringen aan het wijnjaar 2017 levend houden in elke fles die we openen.  

"Wijn is de belichaming van het harde werk en de passie van de wijnmaker."

 

Het Wijnjaar 2017
PDF – 5,8 MB 61 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.