Wijnjaar 2013: Onwaarschijnlijk late oogst - Elke druif zal tellen

Gepubliceerd op 1 oktober 2013 om 13:54

Onwaarschijnlijk laat en in het bestaan van onze jaarlijkse plukkroniek nog nooit gebeurd. Het feit dat er nog niets werd neergeschreven in functie van de lopende vinologische activiteiten, heeft alles te maken met het feit dat er amper vinilogische activiteiten waren. De natuur heeft zo zijn fratsen. De mens heeft zo zijn onwetendheden. Nu zit ik ongeschoren in Gent met een frustratie van hier tot in Tokio. Ik heb mijn lievelingsdruifjes voor het eerst in mijn vinologisch bestaan niet kunnen plukken. Er moet worden teruggekeerd!

De mooie zomer van 2013 heeft de laattijdige bloei niet kunnen inhalen. De zomer 2013 was er één om van te snoepen. Weinig mistral, mooie temperaturen tot de 30° en zachte nachten onder de 18°. Op enkele ‘hete’ weken na, voltrok de zomer zich op vinologisch vlak quasi in de perfectie. Voeg daarenboven af en toe een tropisch onweer (zonder hagel!) en je hebt de ideale rijpingsomstandigheden voor de wijngaard. En de wijngaard evolueerde ook op een prachtige manier. Na elk onweer kwam de mistral lichtjes opzetten en werd het weer zonnig. We hebben de wijngaard amper moeten behandelen, wat een zegen is wanneer je een punt wil maken voor biologische wijnbouw. Hoe grillig het voorjaar ook was, hoe perfect voorspelbaar de zomer in de zuidelijke Rhône verliep. Ondertussen werden we tegen eind augustus andermaal getorpedeerd met negatieve berichten alsof de Franse wijnbouw in zak en as zou zitten door de schade die werd veroorzaakt door heftige hagelbuien. Dat de hagel in sommige wijngebieden ongemeen hard heeft toegeslaan, staan buiten kijf. Vooral de Loire en enkele cruciale appellaties in Bourgogne zijn zwaar toegetakeld. Ook Entre-deux-Mère in Bordeaux blijkt kloppen hebben gekregen, hoewel ik hier de uitgekiende commerciële persberichten toch met de nodige hilariteit heb gelezen. Los van het onkritisch overnemen van de in miserie verhulde persberichten (alsof de hongersnood in Bordeaux is uitgebroken), stoort mij  vooral de platte veralgemening die onze Belgische wijnjournalistiek over het oogstjaar 2013 in Frankrijk durft neerschrijven. Men vergeet dat buiten Bordeaux of Bourgogne nog andere interessante(re) wijnstreken de wijnbouw van Frankrijk kleuren en dat het oogstjaar 2013 misschien wel uitzonderlijk zou kunnen worden.

Het werd duidelijk dat in de week van de 16de de plukactiviteiten zouden worden opgestart. Andere zaken werden ook duidelijk:

  1. De kwaliteit van de grenache en de syrah was uitmuntend. Vooral de syrah zal het dit jaar verrassende goed doen. Ook de sanitaire toestand van de oude cinsault was bijzonder goed.
  2. Ondanks de mooie kwaliteit van de trossen, is de productie bedroevend laag. Sommige percelen zit met een productieverlies van meer dan 50%. Ook hier is de grenache het zwaarst getroffen. Jérémy begon tekenen van een depressie te vertonen.
  3. De rijping is zeer heterogeen. Op sommige percelen halen de druiven ruimschoots 13,5% (alcohol/volume) , terwijl dezelfde soort op andere percelen amper 12% haalt. De pluk zal heel gedifferentieerd gebeuren en op sommige percelen mogelijks in twee keer.
  4. In vergelijking met vorig jaar zal de pluk voor sommige variëteiten gewoonweg een maand later zijn.
  5. Door het goede weer, maar vooral door de frisse nachten in de maand september verloopt de laatste rijpingsfase ook traag.
  6. Alle variëteiten beschikken over een interessante aciditeit. 2013 wordt op dit vlak in de zuidelijke Rhône een wijnjaar met veel frisse zuren. Het zal belangrijk worden deze te koesteren tijdens de vinificatie.

Ik verkeer vandaag nog in een toestand van wijnbouwersschap, terwijl de andere job roept. Ooit zal deze ambiguïteit stoppen. Maar laten we nu nog even nagenieten van een uitzonderlijke maand september met:

  1. Uitzonderlijk zonnig en warme klimatologische omstandigheden
  2. Uitzonderlijk late pluk
  3. Uitzonderlijk lage productie en laag rendement (grenache -50%)
  4. Uitzonderlijk mooie kwalitatieve druiven
  5. Uitzonderlijk hoog aciditeitsniveau
  6. Uitzonderlijke gemaakte blend voor het millésime 2012

Lees hieronder het volledige verslag van het wijnjaar 2013 in PDF:

 

Millesime 2013 Vacqueyras
PDF – 130,3 KB 36 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.