De inspirerende geschiedenis van Solidariteit voor het Gezin: een Gentse zorgpionier opgericht in 1977

Welkom bij een fascinerend verhaal over groei, toewijding en maatschappelijke impact! Laten we samen de indrukwekkende reis verkennen van Solidariteit voor het Gezin, een organisatie die het zorglandschap in Gent en ver daarbuiten heeft getransformeerd.

Een bescheiden begin met een grootse visie

In 1977, een jaar dat de geschiedenisboeken zou halen, zette een opmerkelijke vrouw een stap die duizenden levens zou veranderen. Mevrouw Edith Devriendt Van Cauwenberghe, gedreven door een diepe compassie voor anderen en een scherp inzicht in maatschappelijke noden, richtte Solidariteit voor het Gezin op.

Wat begon als een kleine dienst voor gezins- en bejaardenhulp, met slechts een handvol toegewijde medewerkers, zou uitgroeien tot een van de meest invloedrijke zorgorganisaties in Vlaanderen. Edith's visie was helder: kwalitatieve zorg toegankelijk maken voor iedereen die het nodig had, ongeacht hun achtergrond of middelen.

Explosieve groei en innovatie

De daaropvolgende decennia waren getuige van een spectaculaire groei. Solidariteit voor het Gezin breidde niet alleen uit in omvang, maar ook in de diversiteit van haar diensten. Van thuisverpleging tot gezinszorg, van poetshulp tot kinderzorg en -opvang, de organisatie evolueerde mee met de veranderende behoeften van de samenleving.

Een van de meest indrukwekkende aspecten van deze groei was de schaalvergroting in personeelsbestand. Van een kleine groep pioniers groeide de organisatie uit tot een ware zorgmacht met maar liefst 6.000 professionele medewerkers. Daarnaast wist Solidariteit voor het Gezin het hart te veroveren van 2.000 vrijwilligers, die hun tijd en energie belangeloos inzetten voor het welzijn van anderen.

Lees meer...

2019: De andere sociale weg

Op 28 april 2017 vierde Solidariteit voor het Gezin in het Sportpaleis van Antwerpen (met meer dan 13000 aanwezigen) haar 40 jarige bestaan. Alle deelnemers kregen een uitzonderlijk geschenk met een CD (met liedjes gemaakt door de medewerkers), een nieuwe editie van Suske&Wiske met Solidariteit voor het Gezin in de hoofdrol en een boek met een retrospectieve van de geschiedenis van Solidariteit voor het Gezin en de rol van Edith Devriendt daarin.

Lees meer »

Boost 2019: een traject voor zorgvernieuwing

Solidariteit voor het Gezin was begin 2015 rijp voor een een uniek vernieuwingstraject dat werd uitgewerkt onder de benaming Boost 2014-2019 (kortweg Boost 2019). Dit vernieuwingstraject werd dus uitgeschreven in drie grote werven:

Lees meer »

2014: Passion & Ambition award 2014

Donderdag 23 oktober werd in Gent de eerste Passion & Ambition Award uitgereikt aan iemand die naast zijn professionele bezigheden zich ook sterk en passioneel inzet voor anderen, de maatschappij of die zich met passie in iets totaal anders stort dan men zou verwachten.

Lees meer »

2013: De mens centraal

Derde politiek-sociologisch cahier, waarin een duidelijke visie wordt ontwikkeld voor een nieuwe sociale zorgpolitiek. Het is een suggestieve publicatie geworden met een positieve opbouwende boodschap, ondanks de bijzonder negatieve maatschappelijke contouren.

Lees meer »

2012: Missie en waarden van Solidariteit voor het Gezin

‘Solidariteit voor het Gezin is een autonome dienst voor welzijns- en gezondheidszorg die een veelzijdig dienstenpakket aanbiedt vertrekkend van de thuiszorg, maar naargelang de behoeften van haar cliënten, zich bovendien engageert om aanvullende dienstverlening te organiseren en te coördineren. Wij streven er immers naar om via een geïntegreerde aanpak kwalitatieve zorg op maat aan elke hulpvrager in de Vlaamse Gemeenschap en Brussel aan te bieden.Deze hulp wordt door deskundig en gemotiveerd personeel aangeboden vanuit een humanistische visie en dynamische ingesteldheid waarbij de cliënt centraal staat’.

Lees meer »

2012 - Oud zijn is geen ziekte

Bijna 35 jaar lang draait Solidariteit voor het Gezin mee in de zorgsector in het algemeen en in de ouderenzorgsector in het bijzonder. Al jaren nemen we een aparte positie in, in de nog steeds conservatief verkavelde/verzuilde zorgsector. Als relatief groot zorgbedrijf in Vlaanderen behoren wij tot de jongste in de sector en ondergaan wij jaarlijks een catharsis in functie van onze financiële mogelijkheden en vooral in functie van de zorgmarkt. Want we zien het één en ander gebeuren, los van de demografische context. Leidt dit tot noemenswaardige bedrijfsaanpassingen of visiebijsturingen? Niet echt, omdat we amper kunnen spreken van een vrije (of open) zorgmarkt en omdat de financiële mogelijkheden sterk gestuurd worden door de overheid. En juist op deze beide niveaus bestaat er een zekere inertie, wat uiteindelijk zal resulteren in een onaangepast zorgmodel voor de toekomst.Elk zorgbedrijf (zo ook Solidariteit voor het Gezin) draagt hiervan de gevolgen. Daarenboven zien we dat de ouderenzorg (zowel intramuraal als extramuraal) steeds meer gemedicaliseerd wordt, terwijl de roep naar meer welzijnsomkadering steeds groter wordt. De grote impact van een federaal gestuurd RIZIV weegt sterk door op alles, zonder wezenlijk rekening te houden met nieuwe tendensen die binnen de gemeenschappen leven. Het ouderenbeleid vertrekt te veel vanuit een polemisch standpunt, alsof de vergrijzing alleen maar een probleem is en alsof elke senior a priori hulpbehoevend zou zijn. Het is precies of oud-zijn een ziekte is die curatief moet behandeld worden. Dat de maatschappelijke vergrijzing een belangrijke zorgcomponent in zich heeft, is een evidentie en dat de groeiende groep hoog bejaarden met een dementieprofiel problematisch zal worden, baart ook ons zorgen. Maar dit impliceert niet dat we zomaar een gelijkheidsteken mogen plaatsen tussen ouderenzorg en gezondheidszorg. Meer nog: we moeten vermijden dat er ooit een gelijkheidsteken zal moeten geplaatst worden.Daarvoor zal het nodig zijn om ons zorgmodel dynamisch en zorgmarktgevoelig te maken. Wij beschikken in Vlaanderen over een schitterend netwerk aan voorzieningen. Hetgeen vandaag bestaat is organisch gegroeid vanuit een aanbodgestuurde visie. Maar wat vroeger verdienstelijk was, is vandaag een anachronisme aan het worden. Met eerbied voor het verleden moeten we durven veranderen ten gunste van de toekomst:

Lees meer »

2011 - Een beetje rebellie in de zorgsector kan geen kwaad

Het is soms ontroerend te moeten lezen in alle beleidsnota’s van al onze regeringen die ons land rijk is, hoe belangrijk de (thuis)zorg wel is. Als er één politieke consensus bestaat, dan is het wel deze. Een goed uitgebouwd, beschikbaar en financieel toegankelijk zorgaanbod voorkomt tevens dat mensen zich verplicht zien om vroegtijdig een beroep te doen op andere en duurdere zorgvormen. Elke regeerakkoord stelt dat het gamma aan (thuis)zorg wordt ondersteund en uitgebreid.

Lees meer »

2011 - Huldeboek Emile Flamant

In het Huldeboek Emile Flamant werden diverse referaten opgenomen rond het sociaal liberalisme. Ook werd aan mij gevraag hiervoor een significante bijdrage te leveren. Onder de titel ‘Zorg aan de medemens: een intrinsiek sociaal liberaal verhaal’, probeer ik het liberaal denken en het sociaal handelen compatibel te maken. Geen moeilijke oefening omdat mijn leven zowel maatschappelijk als politiek volledig werd doordrongen door een overtuigd liberaal humanisme.

Lees meer »

2010 - Naar een betaalbare zorgeconomie: een groeimarkt van partnerships en sociaal ondernemers

In deze publicatie heb ik een betoog gehouden voor een positieve insteek rond het vergrijzingsdebat. Onder de titel ‘Naar een betaalbare zorgeconomie: een groeimarkt van partnerships en sociaal ondernemers’ worden de ernstige problemen in de zorgsector geduid. We worden om de oren geslagen met statistieken en doemscenario’s over de impact van de veroudering van onze bevolking.

Lees meer »

2009 – Trends: Erwin Devriendt, de beeldenstormer van de thuiszorg

AIs tiener schilderde de nu 48-jarige Erwin Devricndt logo’s op de dienstwagens van zijn moeders prille vzw voor gezins- en bejaardenhulp, omdat er geen geld was voor stickers. Moeder Devriendt organiseerde toen thuishulp en opleidingscursussen voor gezins-en bejaardenhelpsters. Ruim dertig jaar later telt de vzw Solidariteit voor hel Gezin ruim 5100 werknemers en 52.000 klanten, en speelt het een hoofdrol in de welzijnszorg in Vlaanderen en Brussel.

Lees meer »

2007 - Dertig jaar in solidariteit, anders bekeken

Naar aanleiding van het 30 jarig bestaan van Solidariteit voor het Gezin (dat door een spektakel in Flanders Expo in aanwezigheid van 8000 aanwezigen werd afgerond) werd een eigenzinnig boek op de markt gebracht dat op twee manieren kon worden gelezen (in spiegelbeeld en omgekeerd).

Lees meer »