Wijnjaar 2015: Een wijnjaar met veel emoties en superkwaliteit

Gepubliceerd op 1 oktober 2015 om 15:08

Zelden werd een wijnjaar voor wat mij betreft zo catastrofaal aangevat als in 2015. Ondanks het feit dat alles aanwezig was om er iets unieks van te maken, zijn er verschillende stoorzenders opgedoken waardoor 2015 behoorlijk ging lijken op een anno horibilis. We hadden immers in 2014 grootste plannen gemaakt om van het millésime 2015 iets uitzonderlijks te maken zowel op als naast de wijngaard. Vooreerst schoot een nieuw journalistiek project uit de startblokken. Samen met Etienne Van Steenberghe had ik een nieuwe ‘format’ uitgewerkt voor een nieuw wijnboek onder de uitdagende titel ‘De parels van de Grenache’.

Mede gedragen door de Baronie Gent van de Commanderie du Costes du Rhône, werd er zelfs een deal gesloten met een externe uitgever Borgerhoff&Lamberigts om het boek ruimschoots te verdelen. Een nieuw uniek wijnavontuur leek in de maak en we zijn met heel veel ambitie begin 2015 naar Les Découvertes du Vallée du Rhône  gegaan voor de eerste prospecties. De bedoeling  was in de zomer 2015 aan de redactie te beginnen, om in 2016 de winkels te halen. Het gigantisch druk voorjaar binnen Solidariteit voor het Gezin en andere droevige omstandigheden hebben er anders over beslist. Project 1 zal worden uitgesteld tot 2017.

Het tweede grootste wijnplan in 2015 was de relance van de tweede editie van Tour des Frères. Eind 2014 werd alles in gereedheid gebracht om er opnieuw een uniek spektakel van te maken, waarbij de fantastische ervaring van de eerste editie in een totaal nieuw kleedje werd gestoken, zonder aan de essentie van het initieel project te tornen. Hetzelfde organisatieteam stond klaar om het wijnminnend fietspubliek weer in de watten te leggen. Op het moment dat alles openbaar werd gemaakt, kregen wij het bijzonder slecht nieuws van Serge Baguet te horen. Kort daarop kregen wij een gelijkaardig slecht bericht van Guido Thiry. Op nog geen twee maanden tijd werd de helft van het organisatieteam gekelderd door de alomvattende ziekte die het jaar 2015 als een zwart deken ging overheersen. Met zo’n zwaard boven ons hoofd was het onmogelijk door te gaan met deze ‘plezante’ organisatie. Project 2 werd afgelast en wordt mogelijks verplaatst naar een nog later te bepalen datum.

En dan werd de zomer 2015 overschaduwd door de ziekte en het overlijden van mijn moeder, nog voor de pluk moest beginnen….

In feite zijn we het vinologisch wijnjaar 2015 ook slecht gestart met de matige evolutie van de wijnen van 2014. 2014 staat nu wel geboekstaafd als één van de matigste wijnjaren (na 2002) in de recente wijngeschiedenis van de Zuidelijke Rhône. De regen tijdens de maand september 2014 heeft zowat alles verknoeid. Ondanks het gigantisch werk dat we hebben verricht in zowel de wijngaard als in de kelder, waren we niet echt gelukkig met het finale resultaat. De tijd zal ons zoals altijd meer wijsheid brengen.

De eerste olfactologische resultaten in februari 2015 waren onverwacht gunstig en uit de Folie des Frères 2014 sprong het kersenfruit zo uit de cuves. Onmiddellijk hebben we dit gecapteerd en op fles vastgelegd. Deze onverhoopte vroege botteling (de vroegste ooit) was een zege voor mijn wijnimportateur Van Hende, die reeds vroeg dit jaar zonder Folie was komen te zitten. De consument bleek de Folie 2014 onverwacht zeer lekker te vinden en was tegen de maand mei compleet uitverkocht. Dit signaal was veel belovend voor de andere wijnen die we op Domaine les Ondines hebben gemaakt en in het bijzonder voor de Clos 2014. Begin mei werd de witte Clos 2014 gebotteld en werd zowaar de beste witte wijn die we ooit hebben gemaakt. De witte druiven werden immers geplukt voor de verwoestende regenbuien en bevatte een ongewone fraicheur voor een zuiderse witte wijn. De roussanne was in beste doen en maakte van de witte Clos des Frères 2014 een wijn om te koesteren. Omdat Van Hende opnieuw zonder Folie kwam te zitten en de zomer nog moest beginnen, hebben we de wereld omgedraaid en een Folie Bis op de markt gebracht. Deze Plan de Dieu-wijn, oorspronkelijk bestemd voor de négoce, werd geconfisceerd en omgeturnd tot een unieke Folie-Bis in een rose verpakking. Deze collectors-item zal maar eenmalig worden gemaakt. Volgend jaar (in 2015) zal de productie van de authentieke Folie verdubbelen en zal het terroir van grenache met 1,5ha vergroten.

Clos Des Freres 2015
PDF – 98,5 KB 60 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.