24/04/2025: Focusdegustatie - Een bijzondere wandeling in het zuiden van Corsica

Gepubliceerd op 29 april 2025 om 18:00

Het verslag van een bijzondere wandeling in het zuiden van Corsica

De wonderlijke wereld van Corsica is echt geen sprookje. L’Île de Beauté heeft echt zijn naam niet gestolen. De fauna en de flora zijn divers, uiterst wisselend, verrassend en vooral adembenemend in zowel de bergen, als aan de volledige kustlijn. Je hebt soms ogen te kort om de schoonheid van dit eiland voldoende te capteren. En dan heb ik nog niet gehad over de meest verborgen parel aldaar, zijnde de Corsicaanse wijnbouw.

Met enorm veel steun van Europa en met een apart wijnbouwstatuut in Frankrijk heeft de Corsicaanse wijnbouw de laatste 20 jaar een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Corsica is niet alleen het mooiste eiland van de Middellandse Zee, heeft niet alleen de meest bizarre stugge inwoners, heeft niet alleen lekkere stevige doordringende kazen, heeft niet alleen een grondige hekel aan Fransen, maar heeft ook een mooi pallet aan wijnappellaties (8 tal) en een grote diversiteit aan wijnsoorten (met een 30tal eigen druivenrassen). Echt de moeite waard om ze te ontdekken, hoewel ze te weinig in onze contreien verkocht worden. Speciaal voor deze EWOP-avond zijn we op exploratie gegaan naar Corsica om de beste wijnen aldaar te kopen om ze hier te presenteren. Vooral de zuidelijke kwalitatieve gebieden van Ajaccio, Figari, Porto Vecchio en Sartène zullen een bijzondere aandacht krijgen. Daarom werd deze EWOP-avond mogelijks het eerste deel van verschillende exclusieve Corsicaanse topavonden. We gingen de schoonheid van de fantastische, maar compleet onbekende ‘sciaccarellu-druif’ ontdekken en vaststellen dat hiermee wijnen van wereldniveau worden gemaakt. Ook de aldaar autochtone en pittige vermentino-druif heeft de revue gepasseerd. Het werd dus een unieke Zuid-Corsicaanse wandeling in rood en wit.

Aanvankelijk was het de bedoeling deze degustatie vooraf te laten gaan door een leuke humoristische film, waarbij het de bedoeling was een soort Corsicaans inlevingsmoment te creëren waardoor de wijnen in de juiste ‘emotionele’ context konden worden gesavoureerd. Maar mijn zoektocht naar de beste wijnen in zuid-Corsica heeft geleid tot een serieuze selectie aan topwijnen met een grote inhoudelijke diversiteit. We gaan immers 37 wijnen degusteren, waardoor een film vooraf wat van het goede te veel ging zijn. De focus op wijn blijft hoe dan ook het belangrijkste en de avond ging dus van een wine&movie experience evolueren naar een pure hoogstaande focusdegustatie.

Er werden vier thematische tafels voorzien:

1. Een opstarttafel met drie leuke rosé-wijnen
2. Een tafel met wijnen van pure en/of dominante rode sciaccarellu-druif (8 wijnen)
3. Een tafel met wijnen van boeiende blends van typische zuiderse Corsicaanse rode druiven (14 wijnen).
4. Een tafel met de verrassende en smaakvolle witte zuiderse Corsicaanse wijnen, waar de vermentino-druif het beste van zichzelf geeft (11 wijnen).

Elke EWOPper kreeg een ‘paspoort van de Corsicaanse wijnen’ (= een kleine uiterst verhelderende gids over het vinologisch eiland) en een degustatieboekje.
De avond werd afgerond met een lekkernij van Tamis Homekitchen, waar Tamara haar inspiratie uiteraard haalde uit de omgeving van het mooie eiland.

Er waren 28 EWOPpers aanwezig op deze degustatie.

We startten in de tuin met tafel 1 met drie zeer uiteenlopende rosés van drie topdomeinen. Deze rosés waren alle drie gastronomische wijnen met een breed pallet aan aroma’s. Ondanks het nogal fris was in de buitenomgeving, werden de drie wijnen toch gesmaakt. Vooral Domaine Comte Abbatucci , cuvée Faustine rosé 2023  (100% sciaccarello) bleek de grote verrassing te zijn. Deze rosé werd trouwens ook gescoord in de overall scoring bij twee proevers.

Het tweede deel van de degustatie was een heuze en lastige oefening. Op de drie tafels stonden maar liefst 34 wijnen van 13 topdomeinen. Er werd zeer nauwkeurig geproefd en genoteerd. De drie tafels waren zeer verschillend en de commentaren waren ook bijzonder uiteenlopend, wat de avond bijzonder boeiend maakte. De hoeveelheid wijn was misschien behoorlijk heftig, maar er was geen ander mogelijkheid om de grote kwaliteitsdiversiteit objectief anders te presenteren. Daardoor hebben sommige proevers de stembrief achteraf maar ingevuld voor twee tafels.

De volgende conclusies kunnen worden getrokken:

  1. De grootste verrassing bleek toch de 100%-sciaccarello-tafel te zijn. Voor de meeste proevers was deze druif niet zo gekend, terwijl hij door zijn finesse en lengte vaak deed denken aan een combinatie tussen pinot noir en grenache. De fijne zuren (pinot) en de lichte sucrisiteit (grenache) charmeerde de proevers enorm. Maar ook op deze tafel waren de verschillen tussen de 8 wijnen groot, waaruit opnieuw duidelijk werd dat ook de wijnbouwer en het terroir van de appellatie een belangrijke rol speelt. Alle wijnen werden gescoord, wat betekent dat elke proever één van de acht wijnen wel tot zijn beste heeft gestemd.
  2. De tweede grote verrassing was het kwalitatieve niveau van de witte wijnen van Corsica. De kracht en de finesse van de vermentino overblufte iedereen. Ook hier was de identiteit van de vermentino zo verschillend per wijnbouwer, waarbij vooral het volume (vettigheid en kracht) van de vermentino soms sterk verschilde. Geen enkele witte wijn viel door de mand, want ook hier werden alle wijnen op deze tafel gescoord op de stembrief, wat betekent dat alle 28 proevers de witte wijnen van Zuid-Corsica bijzonder lekker vonden. De twee buitenbeentjes (eentje met de genovese-druif en eentje met de malvasia-druif) hielden zeer goed stand tussen al het vermentino-geweld. Meer zelfs, de authentieke genovese-wijn werd in de top 5 gestemd.
  3. De blend-tafel zorgde voor de meeste constroverse, waarbij de commentaren gingen van fantastisch tot ‘niet-mijn-ding’-reflecties. Dus voor mij werd deze tafel met 14 wijnen de meest uitdagende tafel, omdat dit meer de uitgesproken karakterwijnen zijn van Zuid-Corsica. De drie mono-cépages-wijnen op deze tafel (met de bedoeling de proever ook de olfactologische eigenschappen van een neillicciu, een minustellu en een carcaghjolu neru te leren kennen) waren een verrijking in het begrijpen van de kwaliteit van de blends, maar waren geen evidentie in de vergelijkende oefening.
  4. Los van de kwaliteit van de wijnen, waarover amper discussie was, werd toch vragen gesteld bij de prijzen van deze Corsicaanse wijnen. Prijs-kwaliteit scoren deze wijnen niet altijd goed, omdat ze behoorlijk prijzig zijn. En dan moet gezegd dat de vermelde prijzen, de prijzen zijn op het domein waar de Corsicaanse consument geen BTW hoeft te betalen. In feite moeten de vermelde prijzen in Belgische normen met 21% verhoogd worden, wat de prijs-kwaliteit-verhouding uiteindelijk bijzonder negatief maakt. Uiteraard zijn er op Corsica goedkopere wijnen te vinden, maar deze topselectie geeft dan ook verkeerd beeld doordat deze wijnen tot het beste behoren van het eiland. En uiteraard zijn deze wijnen gewild en zijn ze dus marktgewijs veel duurder.
  5. De stembrieven van de 28 proevers hebben gesproken. Hieronder telkens de top 5 van de drie tafels :

    Het volledige verslag kan u hieronder nalezen of downloaden in PDF:

    Verslag Degustatie Zuid Corsica Ewop 22 April 2025 Pdf
    PDF – 7,8 MB 1 download

    Enkele sfeerbeelden:

    De avond werd afgerond met twee zuiderse hapjes (met verse Vlaamse ingrediënten) van Tamis Homekitchen. Rond mindernacht zijn de laatste proevers en flessen de deur uitgegaan. Al zeg ik het zelf: het werd een onvergetelijk avontuur, waarbij ik ervan overtuigd ben dat sommige EWOPpers volgend jaar hun verlof richting Corsica zullen plannen.

    ED
    29 april 2025

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.