Het programma van de Executive Wineclub of Passion 2024

Gepubliceerd op 2 januari 2024 om 15:25

Donderdag 22 februari 2024: Wine & Movie-experience met als thema ‘the old America and Bordeaux look-a-likes’

Deze degustatieavond staat in teken van een echt gebeurd verhaal. De Britse wijnjournalist Steven Spurrier (overleden in 2021) had het ooit aangedurfd om de Franse topwijnklasse uit te dagen door in 1976 in Parijs een vergelijkende degustatie te organiseren tussen de beste wijnen uit Bordeaux met deze uit Californië. Iedereen lachte hem uit, tot de resultaten de wijnwereld met verstomming heeft verrast. Dit feit heeft de perceptie van nieuwe wereld wijnlanden compleet doen veranderen. Dit heeft ook de hegemonie van de grote Bordeauxkastelen sterk genuanceerd. Daarover werd een boeiende film gemaakt, Bottle Shock, die werd bekroond als beste film in het Sundance Film Festival in 2008, met de gevierde acteur Alan Rickman in de hoofdrol. Na de vertoning van deze film, wordt een degustatie van topwijnen uit Amerika gepresenteerd, waarin uiteraard Californië een voorname plaats zal innemen. We gaan tijdens deze degustatie ook dieper in op het verouderingspotentieel van grote Californische wijnen. We gaan de beste en mythische wijnen van Californië niet uit de weg. De wijnen van Opus One, Stags Leap, Dominus, Caymus, Flora Springs, Beringer, etc zullen van de partij zijn. Op de proeftafel zal aan de ene kant oude topwijnen van Califorinië gepresenteerd worden, terwijl aan de andere kant hun jeugdige tegenhangers zullen staan. We starten deze avond met twee super-chardonays, waarvan één uiteindelijk het voorwerp van de film is geweest.

De avond wordt afgesloten met een bescheiden hapje.

Kostprijs: 75 euro/pp (indicatief en streefdoel)

Donderdag 14 maart 2024: Focusdegustatie met als thema 'Riesling de koningin van de witte druiven'

Twee grote private wijnkelders in het Gentse staan in voor de levering en begeleiding van de beste rieslings uit Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Dr.Philippe Duyck en uw dienaar duiken in hun respectievelijke kelders om de beste rieslings ter wereld boven te halen voor deze exclusieve degustatie. Zelden worden de beste rieslings op deze manier vergeleken. De wijnproever zal moeten ontdekken, want de proeverij wordt blind voorgesteld, waarbij de wijnfreak aan zet is om de toprieslings van Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk van elkaar te onderscheiden. De vraag is of ze wel te onderscheiden zijn?

De rieslings zijn op hun best wanneer ze enkele jaren flesrijping hebben gehad. Zo zullen ze worden gepresenteerd. Maar liefst 21 toprieslings worden in deze uitdagende vergelijkende degustatie geplaatst. En welke!! Deze degustatie wordt begeleid door Philippe en Erwin en achteraf wordt een gezamenlijke conclusie getrokken samen met alle gelukkige aanwezige wijnproevers. De avond wordt afgesloten met een bordje typische kazen, perfect passend bij riesling. Deze kaasselectie zal worden verzorgd door meester-kaasaffineur Van Tricht.
Het wordt een avond om niet snel te vergeten, want o.a. de volgende wijnen staan op de proeftafel:

  • Voor Duitsland: Joh.Jos.Prum Kabinett 2015, dr.von Bassermann-Fordan Jesuitengarden GG 2014, Wittmann Morstein GG 2018, Dönnhoff Krötenpfuhl GG 2017, Van Volxem Volz 2016, Okonomierat Resholz Ganz Horn GG 2016, Castell Schlossberg 2005
  • Voor Oostenrijk: Prager Smaragd 2013, Knoll Smaragd 2017, Hirtzberger Smaragd 2013, Donabaum Smaragd 2011, Pichler Smaragd 2013, Bründelmayer Ried Heiligenstein 2019, Tegernseerhof Bergdistel Smaragd 2016
  • Voor Frankrijk: Hugel Grossi Laue 2011, Zind Humbrecht GC Clos Windsbuhl 2007, Albert Boxler GC Sommerberg 2009, Weinbach GR Schlossberg 2009, Josmeyer GC Henst 2008, Dirler GC Kessler 2008 en Albert Mann GC Schlossberg 2009

Kostprijs: 95 euro.pp (indicatief en streefdoel)

Donderdag 18 april 2024: Wine & Movie-experience met als thema 'Onbekend Frankrijk'

Dit wordt een wijnavond vol humor en verrassingen, want we gaan het wijnland Frankrijk op een volledige andere manier ontdekken. Want Frankrijk heeft meer te bieden dan de bekende wijnregio’s als Bordeaux, Bourgogne, Loire, Rhône, Languedoc en Elzas.

We gaan op verkenning in minder en onbekende Franse wijnregio’s, die in sommige gevallen zelf nog niet zijn opgenomen in het appellatienomenclatuur. En toch zijn deze wijn indrukwekkend en verrassend lekker. Deze ontdekkingstocht gaat vooraf door de hilarische film ‘Vive la France’, waarbij twee broers uit een onbekend land op een originele wijze Frankrijk leren kennen. Het feit dat hun missie is bedoeld om de Eiffeltoren op te blazen, maar er niet toe komen door de savoir-vivre in Frankrijk, maakt van deze film een komische voltreffer. De twee dolkomische broers doorkruisen op een ongeziene manier Frankrijk tot in Parijs. Dat ze wijngebieden tegenkomen is een evidentie. Deze wijngebieden vormen de inspiratie voor een uitzonderlijke degustatie van ‘onbekende’ wijnen (en vaak ook cépages) van een zeer hoog niveau. Voor de aanvang van de film gaan we enkele witte rariteiten proeven, na de film sluiten we de degustatie af met een mooie selectie aan rode wijnen.

Wijnregio’s zoals Saint-Pourçain, Terrasses du Larzac, Côtes du Forez, Pays de l’Hérault, Maranges, Pézenas, Irrouleguy, Vin d’Ufré, Vin d’Allobroges, Vin d’Alpilles, Pays Nantais, Pays de Retz, Vin de Méditeranée, Corsica en Cassis (e.a.) zullen onverwacht op tafel komen. De samenstelling van deze bijzondere proeftafel is tot stand gekomen uit een persoonlijke selectie met deze van Portovino, Wijnimport Van Hende, Geovino en A Taste Affair.

Deze avond wordt afgesloten met een pittige Franse hapje, verzorgd door Tamara Sinia van Tamis Homekitchen

Kostrprijs: 50 euro pp (indicatief en streefdoel)

Donderdag 16 mei 2024: Olfactologie met als thema 'Wijn en gerecht: de 3-stappenmethode'

Onlangs bracht Kristel Balcaen het ‘Wijnboek voor foodies’ uit. Een zeer overzichtelijk en verrijkend wijnboek voor echte wijnliefhebbers die meer willen. Welnu, dit ‘meer’ kan je krijgen op deze bijzondere degustatieavond, want Kristel zal ons deskundig wegwijs maken in de basisbouwstenen van de olfactologie, waarbij gezocht wordt naar de ideale pairing tussen wijn en eten. Kristel is niet de eerste de beste: ze is sommelier-conseil, wine-lady of the year in 2018, wset level 4 winediploma, chevalier in de Commanderie des Côstes du Rhône, champagneambassadeur en volgt de prestigieuze opleiding Master of Wine.

Via specifieke gerechtjes zal de 3-stappenmethode worden uitgerold opdat je voortaan nooit meer in moeilijkheden zult komen bij uw wijnkeuze. Kristel staat achter de flessen, Erwin achter het fornuis: samen maken ze er een onvergetelijke avond van, waar eruditie en epicurie elkaar naadloos zullen vinden. Op de avond zelf kan het boek worden aangekocht en gesigneerd . Vanwege infrastructurele en functionele redenen zullen we de aanwezigheid beperken tot 20 gelukkige personen.

Kostprijs: 90 euro pp (indicatief en streefdoel)

Donderdag 6 juni 2024: thematische workshop met als thema “Zijn de rode Vacqueyraswijnen echte bewaarwijnen?”

in aanwezigheid van twee topwijnbouwers Frédéri Férigoule (Sang de Cailloux) en Jérémy Onde (Domaine Les Ondine & Clos des Frères), ism de Baronie Gent van Commanderie des Côstes du Rhône

Deze avond is zowaar de voorloper van de grote Vacqueyrasdag te Gent op 8 juni 2024 in de Handelsbeurs. Beide wijnbouwers zullen zich verdiepen in de kwaliteit van de appellatie, waarbij het de bedoeling is aan te tonen dat niet enkel Châteauneuf-du-Pape het patent heeft op kwalitatieve veroudering in de zuidelijke Rhône. We gaan dus de confrontatie aan met oude vacqueyrassen van ongeveer 20 jaar oud en we gaan ze vergelijken met recentere millésimes van beide domeinen. Voor onze beide gidsen wordt het ook een verrassing, want de belegen vacqueyrassen hebben zij niet kunnen voorproeven. We gaan de wijnen van Roucas Toumba (2004,2006 en 2008), Montvac (2000), Monardière Vieilles Vignes (2007), Sang de Cailloux (Oumage 2001, Lopy 2003, Floureto 2001), Clos des Frères (2004,2006,2009), vergelijken met jonge vacqueyraswijnen van recentere jaargangen van de twee aanwezige wijnbouwers.

We eindigen deze weelderige avond in de tuin met een zomers hapje, verzorgd door Tamara Sinia van Tamis Homekitchen

Kostprijs: 80 euro pp (indicatief en streefdoel)

Donderdag 24 oktober 2024: focusdegustatie met als thema 'domeinpresentatie Lynch-Bages, de onuitgesproken 6de premier grand cru van de linker oever in Bordeaux'

Vorig jaar stierf op 88 jarige leeftijd, Jean-Michel Cazes. Wat hij achter liet is amper te omschrijven. Hij was één van de invloedrijkste wijnbouwer in Bordeaux en ver daarbuiten. Hij was tevens jaren verantwoordelijk van de Wijnholding van AXA Millésimes tot 2000 (o.a. Château Pichon Longueville Baron, Château Suduiraut, Château Cantenac Brown en Château Petit Village) en stond tor 2006 aan het hoofd van de familiale wijnconcern (Château Lynche-Bages, Château Villa Bel Air, Château Les Ormes-de-Pez, Château Cordeillan-Bages, Domaine des Sénéchaux, l’Ostal Cazes, Xisto en Tapanappa). In 2003 werd hij door Decanter uitgeroepen als wijnpersoonlijkheid van het jaar. Zijn vinologische parel blijft hoedanook Château Lynche-Bages, die hij sinds 2006 deskundig heeft overgelaten aan zijn zoon Jean-Charles Cazes. Hij bleef tot aan zijn dood een voorname rol spelen in de Bordolese wijnwereld, waarbij hij de grote transformatie van zijn oogappel Lynche-Bages nog heeft meegemaakt. In 2020 (na vier jaar intensief werk) werd Château Lynche-Bages (olv van de architect Chien Chung Pei) compleet gemoderniseerd en wordt een nieuw kwalitatief hoofdstuk in Bordeaux geschreven.

Niets voor niks wordt vaak Château Lynche-Bages naast de grote Pauillacs, zoals Château Lafite-Rothschild, Mouton-Rothschild of Château Latour geplaatst, los van het feit dat hij in 1855 maar als ‘cinquième cru’ werd gekwalificeerd. Ter ere van Jean-Michel Cazes gaan we een unieke retrospectieve wijndegustatie organiseren met uitsluitend de topwijnen van Château Lynche-Bages. Deze avond wordt mede inhoudelijk ondersteund door Hugo Van Landeghem, de bordeauxkenner bij uitstek in Vlaanderen (Chancelier de la Jurade de St-Emilion; Ex-Voorzitter van de Vlaamse Wijngilde en bezieler van de Commanderie de Bordeaux Flandres). De aanwezige wijnliefhebber zal op die avond een ongeziene verticale collectie wijnen (16) kunnen proeven. De volgende millésimes van Château Lynche-Bages mogen verwacht worden op deze unieke degustatie: 1981, 1988, 1989, 1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 2000, 2003, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010 en 2020.

Deze avond wordt afgesloten met een warm stoofpotje met een knipoog naar Bordeaux, verzorgd door Tamara Sinia van Tamis Homekitchen

Kostprijs: 100 pp (indicatief en streefdoel)

Donderdag 28 november 2024: olfactologie met als thema 'een duel tussen Sensum en Clos des Frères'

Wijn en lekker eten zijn onafscheidelijk verbonden. Eerder in deze cyclus hebben we met Kristel Balcaen een leerrijk olfactologisch moment meegemaakt. Nu gaan we deze kennis transporteren naar de praktijk in één van de opkomende culinaire tempels van Gent. Chef Maurice de Jaeger en gastvrouw Deborah Hellburg hebben in 2023 hun eerste Michelinster gekregen, nadat zij via Sergio Herman (Oud Sluis) en hun eerste zaak te Knokke (Vinum & Sensum) reeds naam en faam vergaarden. Het prachtig restaurant op de site van AZ Maria Middelares openden ze in volle coronacrisis in april 2021. Twee jaar later volgde de terechte bekroning met een ster in de michelingids en 15,5/20 (drie toques) in Gault&Millau.

De keuken van Maurice de Jaeger is zeer aromatisch en hij schuwt originele smaakpunchen niet. Voor een wijnliefhebber is de keuken van Sensum een echte uitdaging. Daarom neemt Clos des Frères de handschoen op om diverse wijnen in harmonie te brengen met de wereldkeuken van Maurice de Jaeger. De avond zal worden begeleid door Gilles Van Hende, van Van Hende Wijnimport en uw dienaar, die van de gelegenheid hun jarenlange samenwerking in België feestelijk willen bekrachtigen. Een avond vol vuurwerk en verrassingen. De menu die speciaal op de wijnen zal worden uitgewerkt, zal met een specifieke uitnodiging nog worden verstuurd.

Voor deze avond laten we uiteraard de 25-deelnemersregel vallen en kunnen de partners van de leden van de Executive Wijnclub of Passion met plezier deelnemen. Op deze manier kunnen we ons eerste projectjaar feestelijk afsluiten.

Kostprijs: 150 pp (indicatief en streefdoel)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.