2023: Op zoek naar de waarheid

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 22:06

DE ONTMASKERING VAN HET MILLESIME 1990 IN BORDEAUX

Toen de wijnen van Bordeaux 1990 op de markt kwamen, ontplofte de wijnwereld in een ware euforie. Parker omschreef dit wijnjaar in overtreffende trap, in vergelijking met de twee fan­tastische voorgaande jaren 1988 en 1989. De Parker-scores van 100/100 vlogen ons om oren. Het werd als een millésime voor de eeuwigheid omschreven. Vele professionele wijnmaga­zines verkeerden in een soort delirium en daardoor sprongen de prijzen de lucht in. We zijn nu meer dan 30 jaar later. Komt deze ·eeuwigheid' overeen met de realiteit? Is 1990 wel degelijk zo'n uitzonderlijk wijnjaar in Bordeaux? Gaan we ooit de waarheid rond dit fameuze bordelese wijnjaar kennen? Welnu, op 19 januari 2023 werd een speciale focusdegustatie georganiseerd met een select publiek van 20 proevers, om dit bijzonder enigma op te lossen.

De zoektocht naar de waarheid werd ingezet in de nabijheid van de vinologische kerktoren van Ekkergem, onder de oude spanten van een historische degustatieruimte te Gent. Dit verhaal verdiende ook een goede duiding en niemand minder dan de grootste bordeauxexpert in Vlaanderen ging er met zijn bekende flair erop en erover. Hugo Van Landeghem, zonder vooraf kennis te hebben van de gepresenteerde blind geproefde wijnen, positioneerde het millésime in zijn vroegere en huidige context, waarin ook de verandering van het klimaat een determinerende factor bleek te zijn in de veranderende identiteit van de wijnregio. Elke wijnliefhebber weet dat Bordeaux geen eenduidig wijngebied is, waar de rode wijnen een een­voudige uiting zijn van een louter harmonieus spel tussen cabernet sauvignon en merlot. Niets is minder waar. De discrepantie tussen verschillende druivenrassen, terroirs en ap­pellaties en het bekende verhaal tussen rech­ter- en linkeroever maakt Bordeaux als wijn­regio niet alleen boeiend, maar ook niet te vatten in één degustatiehokje. Alleen daarom was het een uitdaging om vanuit een kritische inzet de grote extatische en overweldigende pers van weleer bij de lurven de pakken en proefondervindelijk neer te sabelen. De waarheid komt uiteindelijk altijd naar boven.

Om deze ambitieuze oefening te doen sla­gen, hadden we uiteraard een zeer repre­sentatieve selectie aan wijnen nodig die het ware gezicht van Bordeaux konden weerspiegelen. De proeftafel was daarin geslaagd met de presentatie van 15 uit­zonderlijke wijnen: Chateau Pichon-Lon­gueville Comtesse Lalande 1990 (Pauil­lac); Chateau Angelus 1990 (St-Emilion); Chateau Cantenac-Brown 1990 (Marg­aux); Chateau Soutard 1990 (St-Emilion); Chateau Pavie 1990 (St-Emilion); Chateau Palmer 1990 (Margaux); Chateau Phé­lan-Ségur 1990 (St-Estèphe); Chateau La Gurgue 1990 (Margaux); Chateau Labégorce 1990 (Margaux); Chateau La Croix de Gay 1990 (Pomerol); Chateau Pa­vie Decesse 1990; Chateau Segonnes 1990 (Margaux) ; Chateau Troplong Mondot 1990 (Saint-Emilion) ; Chateau Ie Malinay (Moulis en Medoc) en Chateau Lynch-Ba­ges 1990 (Pauillac). 

Lees hieronder het volledige artikel uit Ken Wijn Magazine 38:

 

KW 38 Op Zoek Naar De Waarheid
PDF – 2,0 MB 63 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.