2012: De eigenzinnige gids van de beste Rhônewijnen

Gepubliceerd op 28 september 2012 om 18:35

De geoefende wijnliefhebber weet al langer dat in de Rhône op wijnvlak bijzondere dingen gebeuren. De rhônevallei is daarenboven met zijn 73 468 ha één van de grootste wijngebieden van Frankrijk en de 6000 wijnbedrijven vormen een economisch gewicht dat weinig vergelijk krijgt in andere wereld-wijngebieden. De diversiteit aan terroirs, druivenvariëteiten en vinologische inzichten maakt van dit geheel een bijzonder uitdagend verhaal, dat voortdurend wijzigt en verandert.

Een klassieke gids over de wijnen van de Rhône is dit boek zeker niet geworden. De eigenzinnige gids vertrekt vanuit het idee om het beste van de Rhônestreek te selecteren op basis van authenticiteit, vooral op de wijze waarop de wijnbouwer in deze streek een meerwaarde realiseert in deze boeiende wijnregio. Geen Cave Coopératives in deze gids, noch grote bekende wijnhuizen, maar uitsluitend wijnbouwers die nog voeling hebben met het terroir, die zelf nog instaan voor de pluk en vinificatie van hun druiven en die een uitgesproken visie hebben over hun wijnstreek of appellatie, de perfecte symbiose tussen de wijnmaker en zijn product.

De auteurs hebben in totaal meet dan 2000 wijnen en 800 domeinen bestudeerd, om uiteindelijk te komen tot 220 geselecteerde domeinen. Met deze gids hebben ze geprobeerd om 3 doelgroepen te verenigen: de wijnliefhebbers die de Rhône nog niet kennen en die een toeristische trip plannen in deze streek; de wijnliefhebbers die de Rhône wel kennen maar er toch iets meer willen over weten en de wijnkenners die op zoek gaan naar nieuwe wijnontdekkingen in deze regio. Naast de eigenlijke gids met de beschrijving van 220 wijnbouwers, bevat de bundel ook een geografisch-toeristische kaart en 43 technische fiches met toegankelijke uitleg over de respectievelijke appellaties (AOP).

In die zin is deze ‘Eigenzinnige gids van de beste Rhônewijnen’ een uniek naslagwerk en gebruiksinstrument voor elkeen die zich aangesproken voelt door één van de meest dynamische wijnstreken van Frankrijk.

Auteurs: Etienne Van Steenberghe & Erwin Devriendt.

Nog enkele exemplaren te verkrijgen bij Erwin Devriendt via ons contactformulier

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.