Millésime 2025: een wijnjaar om te 'vieren' - of hoe een wijnjaar vol extremen plotseling extreem mooi kan zijn

Gepubliceerd op 2 oktober 2025 om 11:11

Het is weer zover. De tijd vliegt als een meteoor door ons leven. We hebben amper de vorige oogst overleefd of het nieuwe millésime roept al naar nieuwe aandacht. Zo zit de eeuwige cirkel van de biologische wijnbouw in mekaar. Een gepassioneerde wijnbouwer kent geen rust en is constant bezig met de toekomst. Want de onverzadigde drijfveer van een ambitieuze wijnbouwer blijft steeds dat hij zijn beste wijn nog moet maken.

Dus ook dit jaar moet het een bijzonder wijnjaar worden. Niet in het minst omdat deze wijnoogst onze 25ste is. 27 jaar geleden zijn we neergestreken in Sarrians om een bijkomend avontuur aan ons boeiend leven toe te voegen. Met vallen en opstaan zijn we erin geslaagd iets uit de grond te stampen waar we fier mogen over zijn. Vandaag behoren we tot de besten van de appellatie Vacqueyras.

Maar het wijnjaar 2025 zou geen gewoon jaar worden. Integendeel, het klimaat is compleet zot geworden. Waar we 25 jaar geleden met onze eerste idyllische pluk begonnen half september 2001, werden we nu geconfronteerd met een ongeziene klimatologische carrousel die ons dwong om alle records te breken. De versnelde rijpingscurve door extreme hitte, gevolgd door tropische regenbuien van bijbels formaat, maakte van millésime 2025 een spannend en zenuwslopend avontuur.

Lees hier het volledige verslag over dit bijzondere wijnjaar 2025...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.