Tour des Frères 2: 7 juli - 14 juli 2019

Gepubliceerd op 28 april 2019 om 12:40

2de editie: een hommage aan Serge Baguet

5 redenen om dit unieke evenement zeker niet te missen:

• 5 uitzonderlijke ritten in het wijngebied rond Vacqueyras
• Een unieke combinatie tussen sportieve ontspanning en puur wijngenot
• Toplocaties, topwijnen en topparcours
• Fietsen met een sociaal hart en met onze gedachten bij Serge Baguet
• Een knipoog naar het 20 jarig bestaan van Clos des Frères

In juli 2009 werd voor het eerst de Tour des Frères georganiseerd, met een knipoog naar het 10-jarig bestaan van de wijn Clos des Frères. Een waanzinnig verhaal van om en bij 90 renners die van Gent (B) naar Sarrians (Fr) hebben gefietst, waarbij de liefde voor de fiets minstens even groot was als de liefde voor de wijn. Opgedeeld in drie pelotons (coureurs, amateurs en buveurs) werden gedurende een week zowel atletische als vinologische prestaties geleverd, waarover er vandaag nog wordt gesproken. Het succes was dermate groot dat een gelijkaardig project onmogelijk te evenaren was. Dit was de reden waarom Tour des Frères een éénmalig project is gebleven.

Maar zeg nooit ‘nooit’. De druk om een tweede editie te organiseren was dermate groot dat het organisatiecomité het na vijf jaar opnieuw voelde kriebelen. Tour des Frères begon weer te leven, hoewel we er ons van bewust waren dat een copy-paste-editie van 2009 niet alleen onmogelijk, maar ook niet wenselijk was. We hebben trouwens ook veel geleerd uit het eerste avontuur. We waren van plan om in 2015 een tweede editie te lanceren, maar hebben dit hals over kop moeten annuleren vanwege de ziekte van Serge Baguet. Ondertussen is Serge niet meer onder ons en blijft hij als een onwaarschijnlijke persoonlijkheid in onze herinneringen leven.

Nu 10 jaar later en met de gedachte aan Serge in ons hart, gaan we er toch voor. We willen op deze manier een hommage aan Serge Baguet brengen, omdat uiteindelijk de Tour de Frères ook voor Serge een nieuw begin was.

Op 30 mei 2018 hebben we nieuwe project voorgesteld aan de pers en aan een pak deelnemers die hadden deelgenomen aan de eerste editie. De vlam sloeg opnieuw over en de wilde verhalen van weleer kregen opnieuw leven. Het was duidelijk: iedereen had opnieuw goesting naar een nieuw vino-cyclistisch avontuur. Johan Museeuw heeft aan deze dynamiek een extra injectie gegeven en was bereid de rol van Serge over te nemen. Het startschot werd gegeven en de organisatie schoot in actie om er opnieuw iets unieks van de te maken, dat toch fundamenteel verschillend zal zijn van de eerste editie.

Daarom zal Tour des Frères 2019 georganiseerd worden rond dezelfde ‘format’ en er toch totaal anders uitzien:

De format:

 1. 5 uitzonderlijk mooie ritten in de Zuidelijke Rhône met start in het wijndorpje Vacqueyras.
 2. Combinatie tussen fietsontspanning en wijngenot, waarbij de aankomst van elke rit wordt afgesloten met een uitzonderlijke degustatie met buffetten.
 3. Om het wedstrijdgehalte te minimaliseren en de notie ‘vriendschap’ te optimaliseren, zal het parcours worden gereden in drie pelotons (coureurs, amateurs en buveurs).
 4. De Tour des Frères krijgt zijn apotheose op 14 juli 2019 tijdens de wijnfeesten van Vacqueyras.
 5. De rol van Serge wordt overgenomen door Johan Museeuw, die samen met de BIDONG in zal staan voor een unieke professionele begeleiding.
 6. Naast het fietsprogramma en de degustatieve aankomst-middagevenementen, is er ook een niet te versmaden Off-programma uitgewerkt, waardoor deze editie onvergetelijk wordt (ook voor de partners).
 7. Deze editie staat in teken van Kom op tegen Kanker, waarbij Sandra Baguet het meterschap van deze Tour des Frères heeft aanvaard.

De vernieuwing:

 1. Geen bussen, noch amplitudetijden, geen nodeloze transportperikelen. Iedereen staat in voor zijn eigen transport naar de regio van Vacqueyras. Er zijn ook professionele camionetten voorzien tijdens het fietsavontuur.
 2. Vertrek en aankomst van elke rit in de omgeving van de appellatie Vacqueyras. Op één rit na gebeurt alles rond Vacqueyras, waardoor ook hier de mobiliteitsproblemen tot het minimum worden herleid.
 3. Vrije keuze van logement en transport. In de omgeving zijn prachtige locaties om te overnachten. Voor elk budget is er iets te vinden: van campings tot hoogwaardige kastelen, van huurwoningen tot zeer toegankelijke hotels, bij wijnbouwers of in de talrijke chambres d’hôtes. De keuze is aan u in functie van uw verdere vakantieplanning.
 4. Meer interactie met de niet-meerijdende partners. We proberen de partners ook te integreren in de happening en ze te laten meegenieten van de culinaire en vinologische hoofdstukken die we ter plaatse zullen schrijven.
 5. Grotere autonomie van de deelnemers na de fietsmomenten. Geen opgelegd strak keurschijf, maar een flexibel verhaal met veel vrije momenten.
 6. Een mogelijk vakantieproject voor de familie. Deze ene fietsweek kan ook passen in het groter vakantieverhaal of daaraan aansluiten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.